Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

A vonósnégyesek hétvégéi Eszterházán

Vissza a hírekhez
A zenei világ fiatal muzsikusgenerációjának legkiválóbb vonósnégyesei találkoznak idén is Eszterházán: szeptemberben Haydn mellett Schubert, Beethoven, Mozart, Brahms és Dvořák darabjai csendülnek majd fel a kastély Haydn termében a Cuarteto Casals, a Dudok Quartet, a Quatuor Mosaïques, a Royal String Quartet, a Schuppanzigh Quartet, a Bennewitz Quartet és az Authentic Quartet előadásában.

A VII. Haydn Vonósnégyes-fesztivállal az Eszterházi Vigasságok 18 héten át tartó hangversenysorozatának záró fesztiválja veszi kezdetét szeptember 5-én, pénteken a fertődi Esterházy-kastélyban. Az aznap esti hangverseny középpontjában Beethoven utolsó alapvető alkotása, az Op. 135-ös F-dúr kvartett áll. A mű a zeneszerző halála előtt egy évvel született, bemutatójára pedig Beethoven életében már nem került sor. A premier 1828 márciusában volt, a legendás Schuppanzigh Kvartett előadásában. Ezúttal a világ egyik legismertebb vonósnégyese, a Quatuor Mosaïques szólaltatja meg a művet - korhű hangszereken, két Haydn-vonósnégyes mellett. A Mosaïques kvartett négy muzsikusa a Nikolaus Harnoncourt által vezetett Concentus Musicus Wien tagja volt. Saját együttesüket 1987-ben alapították. Repertoárjuk szokatlanul nagy: előszeretettel játszanak kevésbé ismert szerzőktől, de örömmel adják elő a bécsi klasszikusok, Schumann, Brahms vagy Debussy, valamint Bartók és Webern zeneműveit is.

Másnap, szeptember 6-án a cseh Bennewitz Kvartett hangversenyét hallhatja-láthatja az Eszterházi Vigasságok közönsége. A prágai vonósnégyest Dvořák és Janáček műveinek legjobb előadói között tartják számon. Ezen az estén így Janáček I. „Kreutzer” vonósnégyesét, valamint Dvořák és Haydn egy-egy Esz-dúr vonósnégyesét hallhatja a többszörösen kitüntettet együttestől a publikum.

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő vonósnégyesének tartják a kritikusok a Varsóban 1998-ban megalakult Royal String Quartetet, amely előadásával szeptember 7-én, vasárnap este örvendezteti meg az Eszterházi Vigasságok közönségét. A Lengyelország mellett Olaszországban, Finnországban és Kanadában is számos nemzetközi díjat nyert kvartet ezen azt estén Haydn, Schubert és  Brahms egy-egy vonósnégyesét tűzi műsorra.

Legalább ennyire rangos előadónak számít a vonósnégyesek között igazán patinás nevű Schuppanzigh Quartet. A korhű hangszereken játszó együttestől szeptember 11-én, csütörtökön este Haydn G-dúr vonósnégyesét, Beethoven F-dúr vonósnégyesét, valamint F-dúr „Tavaszi” szonátájáűnak 1816-os átiratát hallhatja a publikum.

Nemzetközi kitüntetésekben nincs hiány a Dudok Quartet esetében sem: bár a fiatalok csak 2013-ban diplomáztak a Holland Vonósnégyes Akadémián, a kritikusok már őket tartják a legígéretesebb fiatal vonósnégyesnek Európában. Szeptember 12-én, pénteken este Haydn C-dúr vonósnégyese és Dvořák C-dúr vonósnégyese mellett egy saját Brahms-átirattal örvendeztetik meg az Eszterházi Vigasságok közönségét.

A vonósnégyes-fesztivál idei magyar fellépőjét, a korhű hangszereken játszó Authentic Quartetet szeptember 13-án, szombaton este láthatja-hallhatja az Eszterházi Vigasságok közönsége a kastély Marionettszínházában. A 2002-ben Kalló Zsolt kezdeményezésére alakult, alapvetően historikus előadásmódú együttes Vanhal Esz-dúr „Hoffmeister” vonósnégyesét, Haydn: d-moll vonósnégyesét, Dittersdorf: D-dúr vonósnégyesét és Mozart: B-dúr „Vadászat” vonósnégyesét tűzik műsorukra.

A vonósnégyesek sorát a világ legismertebb spanyol kvartettje, az 1997-ben Madridban megalakult Cuarteto Casals zárja szeptember 14-én, vasárnap este a fertődi Esterházy-kastély Haydn termében. Az együttestől az Eszteházán "kötelező" Haydn-darab mellett öt Mozart-vonósnégyest hallhat majd az Eszterházi Vigasságok közöünsége.