Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Az ORF Magyarok rádióműsornak adott interjút Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető

Az ORF Magyarok rádióműsornak adott interjút Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a Rajzfilmünnep kapcsán.

Felvezető - ORF: Idén kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, amihez a fertődi Esterházy-kastély is csatlakozott. Mi az esemény lényege?

Egresitsné Firtl Katalin:

A fertődi Esterházy-kastély látnivalóban, élményben és programkínálatban is fontosnak tartja, hogy minden korosztályt megszólítson, hiszen értékekben gazdag hely vagyunk, értékeink különlegesek és számosak.  Örömmel csatlakoztunk a IX. Országos Rajzfilmünnephez, emblematikus rajzfilmek vetítésével és rajzfilm-pályázat meghirdetésével.  

A Rajzfilmünnep hétvégéjén 2022. november 18-19 – és 20-án, péntektől-vasárnapig a 65 éves Pannonia Filmstúdió alkotásai mellett Jankovics Marcell animációs filmes életművének rajzfilmklasszikusait nézhetik meg az érdeklődők a kiskastély különlegesen egyedi környezetében.

A vetítések térítésmentesek lesznek és szabadtéren tekinthetők meg. A célunk az, hogy olyan tartalmas, minőségi kikapcsolódást biztosítunk a családoknak, baráti társaságoknak.
A szlogen: Ünnepeljük együtt a rajzfilmeket!

A filmnézés közösségi élményként élhető meg ezeken az alkalmakon, amelyeknek a fővédnöke Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye.

Rangos filmarchívumok, illetve -alkotóműhelyek csatlakoztak az országos eseményhez és jegyzik azt.
A teljesség igénye nélkül: a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszék (MOME Anim), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei.

Több magyar animációs filmstúdió között a Kecskemétfilm mellett a KGB Stúdió, a KEDD Animációs Filmstúdió is részt vesz a fesztiválon.

 

ORF:Konkrétan milyen művek lesznek műsoron?

Egresitsné Firtl Katalin:

A legjobb magyar alkotásokból válogatott meséket és animációs filmeket vetítünk mindhárom napon 17 órai kezdettel.

November 18-án Jankovics Marcell: János vitéz filmjét, november 19-én a Telhetetlen méhecske, továbbá Borka és a varázsruha filmeket vetítjük le.
A rajzfilmünnep záróakkordjaként november 20-án, vasárnap a modernkori animációs remekművek egyikeként az Oscar-díjra jelölt Maestro kerül műsorra.

A műsorra tűzött mesék, animációk ugyanazt a minőséget értékeket, gondolatokat közvetítik, mint, amit az eszterházai örökség is: a magyar szellemi gazdagság elemeiként megismerésre méltó alapművek, amely által többé válik a világ. Nagy szükség van erre.

ORF:Kísérőprogram is tartozik az eseményhez?

Egresitsné Firtl Katalin:

A kastély egy rajzpályázatot hirdetett „kedvenc népmesehősöm” témában. A gyerekek három kategóriában (3-6, 7-10, 11-14 éves) küldhették be az alkotásaikat a kedvenc népmese hőseikről, kedvenc népmeséikről.

A rajzpályázat különlegessége, hogy nem csak egy szakmai zsűri fog dönteni a nyertesekről, hanem a közösségi oldalunkon közönségszavazást, like-vadászatot indítottunk. Korosztályonként a legtöbb ‘like’-ot összegyűjtő rajz alkotója ajándékcsomagot kap. A szakmai zsűri és a közönségszavazat eredménye november 15-én lesz olvasható a IX. Országos Rajzfilmünnep, valamint a kastély facebook-oldalán és honlapján.

Különlegesen szép és értékes rajzok érkeztek, érdemes végignézni az összest! Szavazzanak minél többen, hogy a legötletesebb, a legkifejezőbb rajz a lehessen a nyertes. Talán pályázóink között van már a magyar rajzfilmkészítés újabb zsenije!

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép