Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

CZIRÁKY MARGIT DÍJ - 2018.

Vissza a hírekhez
„Ne hanyagolják el Eszterházát, melyet annyira szerettem. Éljen ott emlékem közöttük, de ne szomorúan. Örvendjenek minden haladásnak, úgy amint én örültem volna neki.”
(Cziráky Margit végrendeletéből származó gondolatok)

Ezekkel a gondolatokkal kezdődött 2018. június 8-án az Esterházy-kastélyban a „Cziráky Margit Díj” átadó ünnepség.

A díjat adományozó Bagatell Alapítvány célja az, hogy a Cziráky Margit arcképét ábrázoló bronz plakettet évente egy-egy olyan személy vagy szervezet kapja, aki sokat tett Fertőd és környéke értékeinek, köztük az Esterházy-kastély hagyományainak, továbbá a kulturális életben betöltött szerepének népszerűsítésében. 2018-ban, immár 9. alkalommal június 8-án Baliga Kornél építész, belsőépítész kapta a Cziráky Margit Díjat.

A díjazott 2001. július 16.-án érkezett Eszterházára, hogy megkezdje évtizedes feladat-sorozatának elvégzését. Az évek alatt szenvedélyévé vált, hogy részese legyen az Esterházy - kastély helyreállítási munkáinak.

Megtervezte és kivitelezésre került a kastély kávézója. A berendezés tervezésekor a másolatokat a Sala Terrena egykori székeiről készítette. Felmérte és beazonosította azt a több ezer stukkótöredéket, melyeket beládázva talált. Ezen felmérések alapján elkészítette az összes terem rekonstrukciós tervét és számos terem kiviteli tervét műhelyrajz szinten.

2010-ben Kínai Lampionos Ünnepet, 2012-ben az Esterházy Madonna kiállítást tervezte meg a „Múzeumok Éjszakája” rendezvénye keretén belül.

A helyreállítás érdekében két kiállítást rendezett: 2005-ben ”Eszterháza elveszettnek hitt falburkolatai” címen a tudományos kutatásait összegezte. 2008-ban „A fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervei” címmel nagy érdeklődéssel kísért kiállításon mutatta be az elkészült terveket.

A 2012-ben elkészült Díszterem és a Zeneterem elpusztult részeihez készítette el a rekonstrukciós terveket.

2013-ban elkészült a Patkószárnyba tervezett „Gyermekek Múzeuma”, mely egyfajta múzeumpedagógiai műhelyként működik.

A díjátadón készült képek itt érhetőek el.