Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Emlékhelyek Napja - térítésmentes programok Eszterházán és Nagycenken

Az Emlékhelyek Napjához a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökséghelyszínei egyedi izgalmas programkínálattal csatlakoznak május 11-én szombaton.

A fertődi Esterházy-kastély a barokk miliő kínai motívumainak világával várja az érdeklődőket.

A keleti művészet nem egyszerűen csak felkeltette a 18. századi Európa érdeklődését, hanem valósággal lenyűgözte azt. Az akkori Kína-divat, a „chinoiserie” a barokk és rokokó művészet meghatározó elemévé vált a kontinensen, s ez így volt Magyarországon is. Ezt a divatot a kínaizáló formaelemek és díszítés révén a leggazdagabb formákban az Esterházyak reprezentálták eszterházai kastélyukban. Eszterházán a parkban emelt kínai pavilon, a hercegi lakosztályok falképei, a bútorok és dísztárgyak számossága mellett az egzotikus távolkeleti művészet a kínai lakkszobában csúcsosodott ki.

A „Kínai motívumok a barokk miliőben” témában előadással kísért szakmai tárlatvezetések indulnak a fertődi Esterházy-kastélyban 11.00 és 14.00 órakor, Horváth György gyűjteménykezelő vezetésével.

A vezetett túrák során az egyébként még nem látogatható, volt hercegi lakosztály termeit járhatják be az érdeklődők.  Megismerkedhetnek a restaurátori kutatások rejtelmeivel, a felfedezett mintákkal, a felújítás előtti feltárások módszerével, és ezúttal azt is láthatják, hogy egy fehérre meszelt fal milyen titkokat rejthet.

A túrát kísérő vetített képes bemutatón az Esterházy-kastélymúzeum műtárgyaihoz kapcsolódó analógiákkal, és a tárgyakról készített makrofotókkal élményszerűvé válnak a részletek, amelyek egy hagyományos kiállítási enteriőrben nem láthatók.

A programok térítésmentesek előzetes regisztráció alapján, amelyet 2019. május 10-ig az info@eszterhaza.hu címen lehet megtenni.

Tárlatvezetések, előadás és barangolás a Hársfasoron Nagycenken

A nagycenki Széchényi-örökség helyszínei nyitvatartási időben térítésmentesen, látogathatók 10.00-18.00 óráig.

10.00 és 13.00 órakor szakmai tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők.
11.00 órakor „A Hymnusz és Széchenyi” címmel tart előadást Huiber Edit történész.
14.00 órától „Értékeink nyomán” címmel barangolás indul a Hársfasoron. Minden program térítésmentesen látogatható. Előzetes regisztráció szükséges a penztar@szechenyiorokseg.huemail címen.

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép