Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterháza „mulatóerdeje” megújul

Kétszázötvenmillió forintos beruházással, százhetvenhat hektár területet érintően új projekt indul az Esterházy-kastély és környezete rehabilitációjában – jelentette be a nyitóprogramon Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója és Kocsis Ferenc fertődi polgármester.

A kastélytól délre elterülő Lés-erdő a 18. században vált a kastélypark részévé, ún. mulatóerdővé (Lustwald). Nevét az Esterházy „Fényes” Miklós korabeli mulatságokról kapta, amik a szökőkutakkal, mitológiai istenekről elnevezett mulatóházakkal tarkított erdőben zajlottak, sokszor akár több napon keresztül - ismertette Varga Kálmán október 1-jén.

Az egykori kastélypark a magyar állam tulajdona, amelynek része a Lés-erdő, illetve a kastély déli homlokzatához tartozó parter is. Előbbi az erdőgazdaság, míg utóbbi az MNG kezelésében áll, az ezeket kettészelő sétány (allé) pedig önkormányzati tulajdon. Az érintettek konzorciuma révén újulhat meg a kastély környezete. Zumbok Ferenc kormánybiztos közölte, a kormányzat kiemelt fontosságúnak tekinti a kastély és Fertőd fejlesztését s a harmadik ütem támogatási szerződésének megkötése is küszöbön áll.
 
A megvalósításhoz jövő év január elején fognak hozzá, amikor is elvégzik az évtizedeken át elhanyagolt fasorok szakszerű pótlását, helyenkénti újraültetését. Az időközben benőtt nyiladékokat is helyreállítják és a már meglévő fasorok ismét barokk formát kapnak. A "mulatóerdő" történetével a hercegi időkből származó erdészházban ismerkedhetnek majd meg a látogatók.

Látogatói információk

NYITVA TARTÁS
2018. október 1. - 2018. december 23.
Hétfő: Szünnap
Kedd-Vasárnap 9.00-17.00 óra között
(pénztárzárás: 15.55 óra)

2018. december 24 - 2019. január 7. ZÁRVA!

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt.