Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Eszterháza tündérvilága gyermekrajzokon

Vissza a hírekhez

Eredményhirdetéshez érkezett az „Udvari festő voltam…” című online rajzpályázat, amelyet idén Cziráky Margit hercegné tiszteletére hívott életre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázatra 59 alkotás érkezett a térségből - a művek olyan jól sikerültek, hogy a szervezők mindegyiket arany minősítéssel jutalmazták!

Vígan csevegő, pompás ruhát viselő hölgyek és elegáns urak töltik meg élettel a pályázatra benyújtott rajzokon a fertődi Esterházy-kastély tereit. A kastélyegyüttes második fénykorát, a kastélyépületet, a díszes kastélytermeket, a rózsakertet, a franciaparkot, a díszudvart is megidézik a gyermekrajzok.

A műveket értékelő zsűri munkája tehát nagyon nehéz volt. Figyelembe kellett venniük az alkotások gondolati tartalmát, a kidolgozottság minőségét, a kompozíciók egyediségét és harmóniáját, illetve a korcsoportokat is - ugyanis 6-tól 16 éves korig képviseltették magukat a pályázók. A zsűri egyetértett abban: a rajzok sokoldalúak és kreatívak, a részletek kidolgozottak és dekoratívak.

Így, a Cziráky Margit hercegné tiszteletére beérkezett valamennyi alkotást arany minősítéssel díjazták. Valamennyi "udvari festő"-t – az online múzeumpedagógiai program lezárásaként - családos, barokk ruhás kastélylátogatásra várják. A programra augusztus 28-29-30-án 15.00 órától, előzetes regisztrációt követően kerül sor. Bejelentkezés és regisztráció a rajzpalyazat@eszterhaza.hu e-mail címen lehetséges 2020. augusztus 24-én délig. 

A beérkezett alkotásokból kiállítást is rendeznek a fertődi Esterházy-kastélyban szeptember folyamán. A pontos időpontról az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Facebook-oldalán tájékoztatják az alkotókat. A legtöbb lájkot kapott rajzok különdíjait a kiállítás megnyitón adják át az oklevelekkel együtt.
A pályázat rajzai megtekinthetők a fertődi Esterházy-kastély facebook oldalán.

***

Cziráky Margit grófnő IV. Miklós herceg felesége volt. Ő ébresztette fel hosszú csipkerózsika álmából a fertődi Esterházy-kastélyt. A grófnő nevéhez fűződik az az 1902-ben elindított parkhelyreállítás is, amelynek során kialakíttatta a rózsakertet. A rózsakertet azonban 2015-ben kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján helyreállították. Így manapság már – rózsavirágzás idején -  közel 8000 rózsatő látványát élvezhetik a kertbe látogatók.