Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Eszterházi Vigasságok

Vissza a hírekhez
Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély a jövő évben – jelentette be Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos. A programsorozat 14 héten keresztül tart - május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget -, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz.

A rendezvénysorozaton több mint 50 koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a jazz legjobb hazai és nemzetközi előadói. A programok „főszereplője” Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 204. évfordulóján Perényi Miklós részvételével nyit a program a Marionett Színházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit, elsősorban – természetesen – Haydn műveivel. Valamikor maga a mester vezényelte itt világhírű zenekarát. Ugyancsak az osztrák zseni előtt tiszteleg a koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja; az Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve Haydn Eszterházán írott szimfóniáit adja elő; a korhű hangszeres Eszterháza Haydn Fesztivál, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, vagy Monica Groop; valamint a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye.

Június második felében Régi Zenei Napokat tartanak és külön fesztivált rendeznek Esterházy Pál (1635-1713) halálának 300. évfordulójára, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. A komolyzenei forgatag mellett lesz még szabadtéri opera a MET és Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint igazi, elsőrangú jazz olyan előadókkal, mint Jean-Luc Ponty, Mike Stern vagy Jan Garbarek. A koncertek nemcsak hangzásukkal, de a helyszínükkel is különleges élményt ígérnek, hiszen az újból megnyíló Marionett Színház mellett – amelynek bonyolult színpadtechnikai rendszerét akkoriban a kor kiváló hadimérnökei tervezték – lehet zenét hallgatni a kastélykertben, a Pálmaházban, a szabadtéri színpadon és természetesen magában a pompás barokk kastélyban is.

A programsorozatban ugyan a zene játssza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadások valamint folyamatos családi programok – gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők - is színesítik az Eszterházi Vígasságok programkavalkádját.

A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes – és a tervek szerint hagyományteremtő – rendezvénysorozat egyik nem titkolt célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.