Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Kétkötetes könyv az Esterházy-családról

Vissza a hírekhez
Berényi László Esterházyak – Egy ezeréves család történetei című könyvét mutatta be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember 5-én, a fertődi Esterházy-kastélyban. Elmondta: aki például Versaillesban Maria Antoinette hálószobájának drapériáit csodálja, valójában az Esterházyak ízlését dicséri.

Orbán Viktor 2013-as, történelmi gesztusát méltatta Lázár János, amikor a miniszterelnök beszédében az arisztokrácia nagyszerűsége előtt tisztelgett. Ugyanerre örömmel emlékezett vissza Esterházy Antal főherceg is, aki megjegyezte: Esterházy Fényes Miklós azért építette a kastélyt, hogy azt a magyarok szolgálatába állítsa. „Olyan ember építette a kastélyt, aki a több száz éves ország múltját a vállára vette” – mondta el a könyvbemutatón Esterházy Antal. Lázár János kifejtette: az Esterházy-család egyik kiemelkedő alakja egyszerre volt katona és kiváló muzsikus, a kastéllyal pedig Fertődöt a nyugat-európai vérkeringésbe vonta be. „Nem pénzszórás, sznobizmus eredménye a ház, hanem egy olyan katona építette azt, aki a nemzetnek emelte az épületet. Ahogy Haydnt ide hívta és támogatta, úgy hozta létre a mocsárból a kastélyt” – méltatta Fényes Miklóst. Az épületen túl azonban számos kulturális kincs, az Esterházyak fenyvertára, könyvtára, textilkultúrája is az európai élvonalba tartozott, aki például Versaillesban Maria Antoinette hálószobájának drapériáit csodálja, valójában az Esterházyak ízlését dicséri. „Magyarországon azonban széthordtuk ezeket, és ma sem becsüljük kellőképpen.” Megemlítette a Szépművészeti Múzeumot, melyben az Esterházy-gyűjteményben gyönyörködhetnek a látogatók.
 
A könyvről elmondta: számos történelmi tényt és élvezetet nyújt olvasójának a kétkötetes alkotás, mely a hazai eseményeken túl egy-egy külföldi út, tartózkodás kapcsán számos, az egész világra szóló ismeretekkel gazdagít, mint például a franciaországi vagy az amerikai kaland. Az Esterházy-családról elmondta: mindig volt egy-egy olyan tagja, legyen az, nő, férfi, egy özvegy, aki képes volt megmenteni a családot.

A kuriózumnak számító kötet az Esterházy-család ezeréves történetét meséli el, történetei önállóan is értelmezhetők. A történész szerző magán történészként élete jelentős részét gazdasági munkának szentelte, hiába figyeltek fel tanárai kiváló történész vénájára, pályafutását a 2. világháború széttörte. Emigrálása után szerte a világban multinacionális cégeket képvisel, közben azonban kutatja a saját és az Eszterházy-család történetét. Személyes kapcsolatot épít ki az egyébként visszahúzódó Esterházy Pállal – a kötet egyik fotóját ő készítette a nemesről felesége társaságában, Zürichben.

Dr. Esterházy címmel Eszterházy Pálról emlékezik meg a szerző az egyik fejezetben, arról a személyről, aki Szentgyörgyi Albert mecénása volt, reneszánsz ember, akit 1942-43 között végzett embervédelmi munkái miatt is méltatott Lázár János. 1945 után Magyarországon marad, nem hagyja el az országot, a Mindszenty-perben azonban elítélik, és először életfogytiglani, másodszorra 15 évig tartó börtönbüntetésre ítélik. 1956-ban emigrál a tudós herceg, aki Zürichben például privát könyvtárat épített.

A két kötetben számos történelmi alak feltűnik Pázmánytól kezdve Bethlen Gáborig, de szó van a 30 éves háborúról, a protestantizmus és katolicizmus kapcsolatáról is. (Kultura.hu)