Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Kuriózum és egyediség Eszterházán a Magyar Kultúra Napján

A kuriózumot, a csaknem megismételhetetlen egyedit és különlegest kínálta az idei Magyar Kultúra Napján is a fertődi Esterházy-kastély.
Világszínvonalon felújított nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen vezetett módon lehetett megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat.

A BOLDI, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze Mózes festőművész kiállítását a Magyar Kultúra Napján Incze Mózes vezetésével tekinthették meg az érdeklődők.

Incze Mózes nemcsak a kortárs művészet vizuális nyelvezetének van tökéletesen birtokában – amint arról kiállított képei tanúskodnak – de a rendkívül élményszerű, - személyes, ugyanakkor az egyetemesbe emelt – tárlatvezetésén lebilincselően eredeti és hiteles előadásmóddal előadott ars poetica-ja, azaz művészi hitvallása és egyben hitvallása verbális formában is a végtelent a jelenbe oltotta.

Incze Mózes a mitikussal egybevetett jelent festi meg az emberi létkérdéseivel, amelyekben a BOLDI szobraival számos közös nevező megjelenítésére is sort kerített a művészeknek és laikusoknak egyaránt izgalmas előadásában.

„Az állókép világába vonjuk be azokat az időket, amikor a kialakultak a képzőművészeti megjelenítési formák, az ahhoz kapcsolódó gondolatok, és természetesen a jelen időnket, hiszen onnan szemléljük mi ezt.”   - fogalmazott Incze Mózes.

A kastélykörnyezet is hozzáadta a különlegest és egyedit a kortárs kiállításhoz. Amint a fénykorában a művészeteknek otthont adó történelmi kastélyépület a korszak legjelesebbjeinek volt találkozási helye, ugyanúgy a jelenben a kortárs művek esetében is ez a küldetése. Ez az idősíkokban jelentkező, a helyszín által meghatározott elem külön is érdekes metszőpontját teremtette meg a kiállítótérben bemutatott anyagnak – emelte ki a helyszínről is szólva a festőművész.

Az ünnepi tárlatvezetéseket a Magyar Kultúra Napján a fertődi Esterházy-kastély közönsége szintén vezetéssel nézhette végig az Esterházy-képtárat, az arcképcsarnokkal, felfedezhette az Esterházy-porcelánkabinetet is a nyugati szárny rekonstruált kastélytereiben. A tárlatvezetésen résztvevők a kastély gondozásában megjelent Fáy András:  Balló Ede – A fertődi Esterházy-képtár festészeti anyagának összegzése című kiadványt kapják ajándékba, amely külön témája volt a tematikus vezetésnek.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép