Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Megnyílnak a felújított gránátosházak

Harmadik esztendeje tart a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes felújítása, amelynek két ütemére összesen mintegy 4 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre. Sorra újulnak meg a főépület homlokzatai, díszterei és díszudvara, s a helyreállítás ma már jól érzékelhetően kiterjed a kastély környezetére, a volt bábszínház és narancsház épületeire, a rózsakertre és főbejárat előtt álló két Gránátosházra is.

A kastély északi oldalán, a kovácsoltvas díszkapuval szemben álló Gránátosházak egykor az Esterházyak hercegi őrsége számára épültek, Esterházy „Fényes” Miklós (1714–1790) idején. A család közvetlen védelmét, testőri feladatait ellátó mintegy 150 fős alakulatban válogatott, különösen jó fizikai adottságú ifjak vétettek föl, akiknél a minimálisan elvárt magasság 180 cm volt. Az őrség egyenruháját maga a herceg tervezte: sötétkék kabát piros hajtókával, fehér mellény és harisnya, valamint fekete medveprém kucsma sárga ellenzővel. A két árkádos kialakítású Gránátosház e látványos megjelenésű legénység körletéül szolgált, majd a fénykor elmúltával az uradalom vette használatba őket.

A meglehetősen leromlott barokk épületek az uniós projekt keretében újultak meg és visszakapták eredeti, 18. századi szépségüket. Hercegi őrség nem lévén, ma már a kastélyba látogatók kényelmét hivatottak szolgálni, ezért mindkettőben a turizmust ellátó funkciók kaptak helyet. A nyugati épületben színvonalas, kerthelyiséges étterem, míg a keletiben pizzéria és kávézó várja a betérőket. Ez utóbbi ház különlegessége még a helyi termékbolt, amely a Fertő–Hanság sajátos táji termékeit vonultatja fel. Ugyanitt kapott helyet az az információs pont is, ahol a szállásfoglalástól a különböző regionális rendezvényekre szóló jegyekig minden elérhető a turisták számára.

A Gránátosházak megnyitására április 7-én (szombaton) 12 órakor kerül sor, a megnyitó beszédet Kocsis Ferenc, Fertőd város polgármestere tartja.

Látogatói információk

NYÁRI NYITVA TARTÁS
2017. május 1 - 2017. október 1.
MINDEN NAP 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 9:45-16:45)

 

Kedves Vendégeink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. Az érvényben lévő jegyárak és látogatói útvonalak 2017. június 25-től a
L
átogatói menüpont alatt érhetőek el!