Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Megújulnak a fertődi Esterházy-kastély parkjai

Az Esterházy-kastély vezetése már az újranyitás pillanatára gondol: arra, hogy amint az lehetséges lesz, méltó körülmények fogadják a nevezetes műemlékegyüttes látogatóit.

A fertődi Esterházy-kastély és parkjai ugyan még nem látogathatók, de a kastélyparkokban, a rózsakertben, a levendulakertben a kertészeti munkák folyamatosan zajlanak. Ezzel együtt nagyszabású park- és tereprendezési munkálatok elvégzésére használják fel a kényszerű zárvatartás időszakát – erről Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője tájékoztatta lapunkat.

– A digitális jelenlét erősítése mellett célunk, hogy a kastélyegyüttes természeti környezete megújulva, látványában igényességet tükrözve, élményt adó helyként fogadhassa majd a turistákat. A turisztikai ágazatot érintő gazdaságvédelmi akcióterv bizakodásra ad okot. Arra, hogy a munkahelyek megtartása mellett a sikeres újraindulás feltételeit megteremtsük – közölte az ügyvezető, akinek meggyőződése, hogy a kastélyt övező park- és kertrendszer hamarosan újra a családi és szabadtéri programok kedvelt helyszínévé változik.

A francia- és az angolpark, továbbá a rózsakert felfrissítése érdekében a gépi erővel elvégzett földmunkákkal az utak teljes fedőrétegét eltávolították, hogy egyenletes talajt képezzenek, amelyre aztán új zúzalék kerül. A rózsakert sétányai, a levendulakert útjai új murvaborítást kaptak. A kastélypark keleti kapujánál és a nyugati kapunál a vízszikkasztók kiépítése a csapadékvíz elvezetését szolgálja – tudtuk meg dr. Papp György Bálint cégvezetőtől.

A változás összességében látványos lesz, mai megjelenésében is a XVIII. századi magyarországi barokk, majd a XX. század eleji kertművészetet idézi meg. Teljesen megújul a gyógynövénykert és a több mint tízezer tőből álló levendulakert. Az idei esztendő újdonságai az Esterházy-kastély gyógynövénykertjében kialakítás alatt lévő magaságyások, amelyek által akár százféle gyógynövényt is bemutathatnak a nagyközönségnek. A rózsakertben a tavaszi munkálatok során már átmetszették a rózsákat, majd a lugasrendszeren lévő vesszőket kötözték, igazították, hogy egy nagyon szép, zárt lugast alkosson a virágba boruló rózsa. Az illatos virágok között immár egy teljesen felújított sétaútrendszer vezet végig.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép