Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Megújult az antik kanapé

Vissza a hírekhez
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával újult meg egy 19. századi ülőpad a fertődi Esterházy-kastélyban. A restaurált antik bútordarab november elejétől lesz látható a kastély állandó kiállításán.

A kastély emeleti bútorraktárában hosszú évtizedekig állt darabokban egy, a kastélyba 1963-ban érkezett kanapé, amely még romos állapotában is kitűnt higgadt vonalvezetésű, letisztult formájával és szép arányaival. Ennek az 1820-30 körüli, diófa borítású, hat lefelé keskenyedő lábon álló, kar- és háttámláin íves lécekkel osztott, figyelemreméltó darabnak egykor finom munkájú nádazott ülőlapja is volt, amely azonban mára teljesen megsemmisült. Mint a szakértői vizsgálat megállapította, a kanapé stílusában angol hatást is tükröz, s a magyar bútorművészet nívós darabja.

Az újjávarázsolt kanapéval a gyűjtemény egy különös darabbal gazdagodik, amelynek segítségével - más műtárgyakkal is kiegészítve - még inkább megidézhető Esterházy (IV). Miklós és hitvese, Cziráky Margit által újraálmodott Esterházy-kastély enteriőrje is.