Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Régi Zenei Napok - 2012-ben Fertődön

Nem kevesebb, mint 27 év után új helyszínen, Magyarország legszebb megújuló barokk kastélyában, a fertődi Esterházy-kastélyban 2012. június 16. és 23. között rendezi meg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az ország legrégebbi múltra visszatekintő régi zenei fesztiválját és mesterkurzus-sorozatát, a Régi Zenei Napokat. A rendezvényhez hagyományosan kapcsolódó mesterkurzusok az idei évben: az ének, hegedű, csembaló, kamarazene és historikus táncok. Jelentkezési határidő: március 31.

A nyolcnapos rendezvénysorozat részeként olyan világhírű művészek adnak koncertet, akik a környék zenekedvelő közönségét Eszterházára vonzzák. A szervezők célja, hogy a fesztivál programja méltó társa legyen a határ túlsó oldalán zajló hasonló eseményeknek. 

A rendezvény keretében Nancy Argenta világhírű kanadai énekesnő Ingrid Attrot művésznővel, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében. Az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban ad koncertet. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a kastély dísztermében, míg a Pro Art Kvartett a Haydn-teremben hangversenyezik, az A. N. S. Chorus pedig a kastély kápolnájában mutatkozik be. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra.

A fesztivál kísérő programja az elengedhetetlen mesterkurzusok sora. Másodszor tanít itt Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott. Sokadik kurzusát tartja a Régi Zenei Napokon Simon Standage hegedűművész Nagy-Britanniából. Idei kurzusának anyaga: Olasz és német zene a 17-18. századból. Első alkalommal látogat el a fesztiválra Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A kurzusának anyaga a 16-17. századi angol virginalisták, 16-17. századi spanyol és portugál szerzők és Rameau művei. A külföldi professzorok mellett a szervezők ismét várnak fiatalokat Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára. A rendezvényt a szokásos, nagysikerű barokk táncház zárja az utolsó napon. A kurzusokról és a jelentkezés feltételeiről bővebb információ a http://filharmoniabp.hu/kurzuskiiras internetes címen található.

A fesztivál egyben a csodálatosan megújuló kastély első bemutatkozó rendezvénysorozata, ahol a közönség eredeti szépségében találkozhat Esterházy Fényes Miklós építészeti, képzőművészeti és zenei pompájával. Ekkor kerül sor a Múzeumok Éjszakáján Raffaello Esterházy Madonnájának fertődi „vendégségére” is, melyhez korhű zenei kísérettel csatlakozik a rendezvény. Ez a koncert lesz egyben az idei Régi Zenei Napok nyitó koncertje.

A historikus fesztivál szervesen kapcsolódik Magyarország egyik legnagyobb uniós hátterű komplex fejlesztési projektjébe, melynek köszönhetően a monumentális műemlékegyüttes eredeti szépségében megújul, és új funkciókkal gazdagodik.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép