Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Sajtóközlemény -   Múzeumok éjszakája a fertőd–eszterházai ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN

A fertőd–eszterházai Esterházy-kastély Pálmaházában „Az Esterházyak mesélő kincsei” címmel 2017. június 24-én kiállítás nyílt, amely bepillantást enged az Esterházy-család káprázatos kincstárába.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében megrendezett állandó kiállítás az Esterházy családhoz kapcsolódó műtárgyak legjavát mutatja be. A tárgyak segítségével megismerhető egy nemzet, egy család és egy kastély sorsa. A tárlat célja, hogy a kastély enteriőrjét egykoron díszítő iparművészeti és szépművészeti tárgyak bemutatásával a látogatók bepillantást nyerjenek az Esterházy család gyűjteményébe.

A műtárgyak világszínvonalú művészeti remekek: egyaránt találunk köztük díszes órákat, ötvöstárgyakat, bútorokat, festményeket és porcelánokat. Az alkotások kifejezik a család társadalmi-politikai életben betöltött előkelő helyét és egyúttal reprezentálják az Esterházyak kulturális-szellemi jelentőségét is. A tárlaton találkozhatunk a barokk-rokokó időszakból – a 17-18. századból – származó tárgyakkal, a korra különösen jellemző, nagy tekintélyt sugárzó, gazdag faragásokkal, fém-, illetve faberakásokkal, veretekkel díszített bútorokkal és konzolasztalokkal. Ezek közül kiemelkedő a két, Bécsben készült, faragott, aranyozott, szövött kárpittal bevont karosszék az 1750-es évekből, amelyeken La Fontaine-mesék különféle alakjai láthatóak. Megtekinthető továbbá az 1750 körül Meissenben készült, gazdagon festett zsáner-jelenetekkel díszített porcelán kávéskészlet, valamint két XVI. Lajos korabeli, tűzi aranyozott, öntött, fordított kúpváza is, mely 1770 körül Párizsban készült.

Esterházy (I.) Pál nádor és herceg, mint műgyűjtő és műkedvelő mecénás, nagy hangsúlyt fektetett az Esterházy-képgyűjtemény megalapozására, illetve annak bővítésére. A látogató a festményeken keresztül megismerkedhet a család egyes tagjaival, köztük a fent említett Esterházy Pállal, illetve unokájával, „Fényes” Miklóssal, Magyarország legnagyobb barokk-rokokó műemlékegyüttesének, az eszterházai Esterházy-kastély építtetőjével. A tárlat az Esterházy család gyűjteményét gazdagító porcelánok bemutatásával zárul, amelyek az érdeklődőt elvezetik a porcelánok lélegzetelállítóan érdekes világába. A maguk korában státuszszimbólumnak számító, „fehér aranyból” készült tárgyak sokasága – a többi kiállított műkinccsel együtt – egyértelműen a látogató tudtára adja: az Esterházyak minden kétséget kizáróan élen jártak a bőkezű művészetpártolásban, valamint a nyugat-európai kultúra magyarországi felvirágoztatásában.

„Az Esterházyak mesélő kincsei” című kiállítás 2017. június 25-től nyitvatartási időben tekinthető meg a Pálmaházban. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló felújítások ideje alatt a kastély főépületében található páratlan szépségű dísztermek, valamint a Marionettszínház továbbra is folyamatosan látogathatóak.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép