Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Szoboravatót tartottak a Télikertben

Venezuela nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok (1750-1816) mellszobrát adományozza Fertőd városának szeptember 12-én Adriana Gottberg Gil, a dél-amerikai ország magyarországi nagykövetségének ügyvivője.

Hogy miért éppen Fertődre került a szobor, azt megtudhatjuk a tábornok útinaplójából. Miranda tábornok éppen a venezuelai függetlenségi háború ügyéhez keresett támogatókat, amikor - bécsi tartózkodása alatt - Esterházy Miklós herceggel találkozott, aki meginvitálta őt eszterházai udvarába. 1785 októberében utazott Magyarországra, ezen utazás leírásában Eszterházát is megemlíti.

Mivel a herceget kötelezettségei Bécsbe szólították, a tábornokot a kiváló zeneszerző, Joseph Haydn fogadta a kastélyban. Miranda három napon át vendégeskedett Eszterházán, ezalatt Haydn vezetésével megtekintette a kastélyt, a könyvtárat, a képtárat és a vízeséseket, este pedig operaelőadáson vett részt. Arcképét felfedezhetik a látogatók a múzeum egyik tárlatában.

Miranda tábornok mellszobrának avatóünnepség a kastély Télikertjében zajlott, ahol beszédet mondott Adriana Gottberg Gil és Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere. A rendezvény alatt rövid műsort adtak a fertődi óvodások, iskolások és zenészdiákok. A mellszobrot a leleplezését követően végleges helyére, a Muzsikaházba szállították.

Látogatói információk

Tavaszi nyitva tartás:
2017. március 15 - 2017. április 30. keddtől vasárnapig 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 10:00 - 17:00)
Szünnap: HÉTFŐ

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. A fejlesztések ideje alatt a múzeum földszintje és a kápolna látogatható. Megértésüket köszönjük!

Belépőjegy: 1.500 Ft 
Kedvezményes jegy (diákigazolvánnyal és OEP igazolvánnyal: 900 Ft
Családi jegy (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére): 3.000 Ft