Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Szoboravatót tartottak a Télikertben

Venezuela nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok (1750-1816) mellszobrát adományozza Fertőd városának szeptember 12-én Adriana Gottberg Gil, a dél-amerikai ország magyarországi nagykövetségének ügyvivője.

Hogy miért éppen Fertődre került a szobor, azt megtudhatjuk a tábornok útinaplójából. Miranda tábornok éppen a venezuelai függetlenségi háború ügyéhez keresett támogatókat, amikor - bécsi tartózkodása alatt - Esterházy Miklós herceggel találkozott, aki meginvitálta őt eszterházai udvarába. 1785 októberében utazott Magyarországra, ezen utazás leírásában Eszterházát is megemlíti.

Mivel a herceget kötelezettségei Bécsbe szólították, a tábornokot a kiváló zeneszerző, Joseph Haydn fogadta a kastélyban. Miranda három napon át vendégeskedett Eszterházán, ezalatt Haydn vezetésével megtekintette a kastélyt, a könyvtárat, a képtárat és a vízeséseket, este pedig operaelőadáson vett részt. Arcképét felfedezhetik a látogatók a múzeum egyik tárlatában.

Miranda tábornok mellszobrának avatóünnepség a kastély Télikertjében zajlott, ahol beszédet mondott Adriana Gottberg Gil és Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere. A rendezvény alatt rövid műsort adtak a fertődi óvodások, iskolások és zenészdiákok. A mellszobrot a leleplezését követően végleges helyére, a Muzsikaházba szállították.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép