Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Több mint kétezren gyönyörködtek az Esterházy Madonnában

Vissza a hírekhez
Alighanem az idei Múzeumok Éjszakájának egyik legizgalmasabb eseménye volt Raffaello Santi Esterházy Madonnájának kiállítása a fertődi Esterházy–kastélyban. A Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincsét június 16-án délután szállították Fertődre, majd az erre a célra kialakított egyedi installációra helyezve 20 órakor Zumbok Ferenc kormánybiztos nyitotta meg a különleges kiállítást. A kastély dísztermében bemutatott remekművet egy felvezető kiállítás kísérte, fontos információkat adva Raffaello művészetéről és az Esterházy-gyűjteményről.

A vasárnap reggel 6 óráig nyitva tartó tárlatot 2 ezer 200 érdeklődő tekintette meg. A látogatók már a megnyitó előtt órákban nagy számban gyülekeztek a kastély díszudvarán, majd a hosszú sorok ellenére türelmesen várták, hogy bejussanak a kiállításra. A „roham” éjjel egy óra felé kezdett csitulni, de kisebb-nagyobb csoportokban reggel 6 óráig folyamatosan érkeztek látogatók. Mindazok, akik az Esterházy Madonnára voltak kíváncsiak, megnézték a kastély másik különleges kiállítását is, melyen 17–19. századi arisztokrata gyermekportrék – közöttük az Esterházyakról festettek is – szerepeltek. Telt ház volt a két éjjeli koncerten is, s közel ezren vettek részt az éjszakai parksétákon.

Az Esterházy Madonna fertődi „vendégeskedése” igazi ünnepe lett a megújult kastélynak és az Esterházy-örökségnek. A kiállítás emellett hozzájárult a műalkotás ismertségéhez, emelte a múzeumi világ megbecsültségét és példát mutatott az intézmények közötti együttműködésre. Növelte a Szépművészeti Múzeum és az Esterházy–kastély népszerűségét, és erősítette a hazai Esterházy–örökség imázsát. Az intézményvezetők szerint kezdeményezésük a későbbiekben akár sorozattá fejleszthető: más-más műtárgyak „vendégszereplésével” folytatható, a múzeumi hálózatban másutt is követhető, sőt nemzetközi együttműködésekkel a külföldön lévő magyar vonatkozású emlékanyagra is kiterjeszthető.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója elmondta, hogy az intézmény jövőre újabb izgalmas kiállítást rendez a Múzeumok Éjszakájára az Esterházyak gyűjteményeinek különleges darabjaiból. Határon átnyúló együttműködést is terveznek a kismartoni kastéllyal és a fraknói várral, bevonva az ausztriai Esterházy-örökséget a hazai múzeumok e jeles ünnepének résztvevői körébe.