Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A fénykor után

A kastély fénykora Esterházy „Fényes" Miklós haláláig, 1790-ig tartott. Ezt követően a család Kismartonba helyezte át székhelyét, s az elkövetkező évtizedekben a kastélyt csak ritkán használták. 1902-ben Esterházy IV. Miklós herceg feleségével, gróf Cziráky Margittal visszaköltözött a helyreállított kastélyba. Ezekben az években ismét Eszterháza lett a család első számú rezidenciája, s bár a hercegné halála (1910) lezárta ezt a rövid fénykort, a család 1945-ig a kastélyban lakott.

A II. világháború után a kastély berendezését széthordták, falai között mezőgazdasági kutatóintézet működött, helyiségeit irodáknak, raktárnak, géptároló-színnek használták. Az 1950-es évek második felére kikerültek a traktorok és a gabonás zsákok a kastély termeiből, és elkezdődött az a munka, amelynek eredményeként - Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára - 1959-ben múzeum nyílt az épületben.

Kastélymúzeum

Napjainkban a kastély újjászületésének izgalmas mozzanatai is megtekinthetők: külső homlokzatai és belső díszterei fokozatosan megújulnak. A hagyományos kastélyséta mellett két új látogatási útvonalat is bejárhatnak az érdeklődők: a Nagy kastélytúra és a Felfedezők útja során lehetőség nyílik megtekinteni az épület rejtett zugait, a kutatás, felújítás alatt lévő tereket, többek között Miklós herceg második emeleti magánlakosztályát, a Bábszínház épületét, a kastély padlásterét, a Belvederé-t (kilátót), valamint a hatalmas angolpark építményeit és botanikai különlegességeit. Nyaranta számos zenei rendezvény, közöttük a nemzetközi Haydn Fesztivál programsorozata várja a zenekedvelőket.  

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS
június 1 – szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt

TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN