Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Hercegi lakosztály

Zeneszalon

A Sala Terrenába nyíló szalon falait egykor pannó fedte, ma kék selyemtapéta díszíti. A nyugati oldalon függő olajfestmény Esterházy Pál herceget, a kastélyt építtető Miklós herceg nagyapját ábrázolja, mellén az „Aranygyapjas rend” kitüntetésével. Pál 1681-től Magyarország nádora, 1687-ben a német–római birodalom hercegi rangját is megkapja I. Lipóttól. Zeneszerzőként is ismert, műve a Harmonia Caelestis (1711). A szalon többi festménye a Szépművészeti Múzeumban őrzött Esterházy-gyűjteményből válogatott kollekció. A berendezéshez tartozik egy 18. századi francia ülőgarnitúra, eredeti kárpittal, „P. Forget” jelzéssel.

Sarokszoba

Az itt látható chinoiserie (kínaizáló, ejtsd: „sinoázri”) falfestmény és a lambéria a kastélyépítés különböző szakaszaiban a belső díszítés változásait mutatja be. A csillogó részek még az eredeti 18–20 karátos aranyozás nyomait őrzik.

Az egyszerű tapéták helyén egykor gobelinek vagy olajfestmények voltak. Az itt látható szignált Louis Peridiez sarokszekrény a kastély berendezésének eredeti, 18. századi francia darabja, egykor Mária Terézia lakosztályában állt. (Párját 2012-ben aukción sikerült megvásárolni.) Intarziája színpadképbe komponált idilli jelenetet ábrázol.

Chinoiserie szalon

A 18. század divatja az ún. chinoiserie (kínaizáló stílus), mely a főúri kastélyok falfestményein, bútorain, a tárgykultúrában és a barokk ünnepek díszletein is visszaköszön. Így van ez Eszterházán is, többek között e szalonban. Gobelinekre emlékeztető keretelt mezőkben a falat kínai jellegű motívumok díszítik, közöttük a taoista mitológia kedvelt állatfigurái, valamint az európai művészek által elképzelt keleti tájak és épületek jelennek meg. Keleti motívumokkal díszített bútorok, valamint eredeti keleti (japán, kínai) porcelán dísztárgyak láthatók. Külön érdekesség a dúsan faragott, kócsagokkal, csengettyűkkel, keleti arcocskákkal díszített két szék – ezek Miklós herceg idején a kastélypark kínai pagodájának berendezéséhez tartoztak. 

Hercegi hálószoba

A mennyezet négy kis freskójában a Sala Terrenában látható falképciklushoz hasonlóan a pajkos Ámort, a szerelem istenét látjuk. A falburkolatok kék textillel bevont betéteiben eredetileg az istenek szerelmeit ábrázoló olajfestmények voltak elhelyezve. A rokokó baldachinkeret a hercegi ágy eredeti tartozéka volt, az ágy viszont egy 1894-ben készült fénykép alapján készült rekonstrukció. A kastély 20. század eleji berendezéséből maradt meg a Friedrich Otto Schmidt bécsi bútorgyárában készített három karosszék és egy támlásszék. 

Látogatói információk

Tavaszi nyitva tartás:
2017. március 15 - 2017. április 30. keddtől vasárnapig 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 10:00 - 17:00)
Szünnap: HÉTFŐ

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. A fejlesztések ideje alatt a múzeum földszintje és a kápolna látogatható. Megértésüket köszönjük!

Belépőjegy: 1.500 Ft 
Kedvezményes jegy (diákigazolvánnyal és OEP igazolvánnyal: 900 Ft
Családi jegy (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére): 3.000 Ft