Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Marionettszínház

Az 1766-ban első karnaggyá előlépett Joseph Haydn eszterházai munkásságának kiemelkedő részét képezik az itt írt operák, a különféle színdarabokhoz és a herceg barytonjára szerzett zenék. A főúri ünnepek és mulatságok nem nélkülözhették a báboperetteket, marionett darabokat sem, melyek számára a herceg külön színházépületet emeltetett. A Marionettszínház a déli nagy park keleti oldalára került, belső terét festett sásokat utánzó stukkók és csillogó poros kavicsokban, kagylókban, csigákban gazdag vizes grották, falra festett tájképek díszítették. 1773-ban Mária Terézia vendégeskedése idején a Haydn vezényelte Philemon és Baucis darabbal nyitották meg. A bábszínház sokoldalú mestereként a forrásokban Joseph Carl von Pauersbach nevével találkozunk, akit amellett, hogy kivételes színpadgépezetet alkotott és bábdarabokat írt, a herceg házi költőjeként is jelölnek. (Pauersbach 1778-ban hagyta el a hercegi udvart, majd az orosz cár szolgálatába állt.)

A Marionettszínházat a 19. században többszintes magtárrá alakították, ekkor belső díszítményei teljesen elpusztultak. A külső homlokzataiban is megváltozott épület 2013 májusára visszakapta eredeti barokk megjelenését. A Marionettszínház - akárcsak Haydn idejében - koncert- és előadóteremként funkcionál, otthont adva az Eszterházi Vigasságok hangversenyei többségének.

Élje át a megújult Marionettszínház varázsát!
Legyen részese az Eszterháza pompáját megidéző vetítésnek!
Fedezze fel a múlt különleges emlékeit felidéző helyszíneket!


A tárlatvezetés helyszínei:

Virtuális körpanorámás séta a marionettszínházban I., körpanorámás séta a marionettszínházban II., és körpanorámás séta a marionettszínházban III. A Marionettszínház virtuális vezetett kastélytúrán is megtekinthető: https://www.facebook.com/watch/?v=313782893119491.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép