Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A környék látnivalói

Fertőszéplaki tájházak

A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját mutatja be a Falumúzeum, amelyben az Öreg utca megmaradt öt házát és portáját tekinthetik meg a látogatók. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. A 19. század népi építészetét tükrözi a legendásan szép, öt egymás mellett álló ház, amely nem csak a hagyományos háztípust szemlélteti, hanem felidézi a valamikori utcakép hangulatát is. A műemléképületek helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek adnak otthont. A házak mögötti telkeken számos gazdasági épület, pajta, istálló áll.

Cím: 9435 Fertőszéplak, Nagy L. u. 33-37.
Telefon: +36 99 370 918
Internet: www.fertoszeplakitajhazak.hu

 

Nagycenk, Széchenyi-kastély, Széchenyi István Emlékmúzeum

Nagycenk nevezetessége  a Széchenyi–kastély, ahol a Széchenyi István Emlékmúzeum várja az idelátogatókat. A kastélyon kívül méntelep, védett park, és csodás, több mint 2 km hosszú hársfasor is található itt, melyet még a 18. században ültettek. E kisvároshoz köthető Széchenyi István – a legnagyobb magyar – és az egész Széchenyi család élete. A Széchenyi István Emlékmúzeum gyűjteménye a legnagyobb az országban, amely egy történelmi személynek állít emléket.


További információk: Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki u. 3.
Telefon: +36 99 360 023, +36 30 447 1248
Internet: www.szechenyiorokseg.hu  

 

Nagycenk, Széchényi-mauzóleum

1778-ban Széchényi Ferenc barokk kápolnát építtetett a család nyughelyéül, A kriptában nyugszik Széchenyi István és felesége, Seilern Cresscencia, a Nemzeti Múzeumot alapító és a Mauzóleumot építtető Széchényi Ferenc és felesége, valamint Széchenyi Pál, a Rákóczi-szabadságharc idején az udvarral egyezségre törekvő kalocsai érsek is.

Cím: 9485 Nagycenk, Széchenyi tér
Telefon: +36 99 360 023, +36 30 447 1248
Internet: www.szechenyiorokseg.hu

 

Püspöki kastély, Fertőrákos

Évszázadokon keresztül a győri püspökök nyári rezidenciájául szolgált a díszes freskóiról, gazdag stukkódíszítéseiről, freskós kápolnájáról nevezetes kastély. A kastély alapjait valószínűleg Draskovics György püspök rakatta le a 16. század második felében. Ez az épület nyújtott menedéket a győri püspököknek, miután a törökök elfoglalták Győrt. A legendák szerint hétszáz méter hosszú alagút vezet a kastély pincéjéből a közeli erdőbe, amely menekülési útvonalként szolgált a török kor idején. A kastély 2001 óta van a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében. A felújításra váró épület részben berendezve várja a látogatókat. Dísztermeiben és kertjében zenei és kulturális rendezvények, pincéjében pedig borbemutatók zajlanak.

Cím: 9421 Fertőrákos, Fő utca 158.
Telefon: +36 30 851 6236
Internet: www.facebook.com/fertorakos.puspokipalota

 

Fertőrákosi kőfejtő

Hajdani kőfejtője egyedülálló geológiai, őslénytani és kultúrtörténeti értéket képvisel. A római kortól egészen 1948-ig fejtették itt az építkezésekhez használt lajtamészkövet, melyben jól tanulmányozhatók a mintegy 12 millió évvel ezelőtti Pannon-beltenger élőlényeinek megkövesedett maradványai. A bánya oszlopcsarnokos, rendkívül jó akusztikájú hatalmas terme nyaranta koncertek, színházi előadások helyszínéül szolgál. A falu látnivalója még a 17-18. században barokk stílusban épült püspöki kastély és az egykori püspöki vízimalom. Szintén e település határában áll a Fertőmeggyes felé haladó kerékpárút mellett a római kori Mithras-szentély.

Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
Telefon: +36 20 249 0989
Internet: http://www.kofejto.hu

 

Hidegség

A település nevezetessége az Árpád-kori Szent András-templom, a melyet ugyan többször is átépítettek, ám román stílusú szentélye falán fennmaradtak a 13. században készült freskók. A faluban egy 18. századi fa harangláb is látható.

Internet: http://www.hidegseg.hu 

Fertőszéplak, Lámpamúzeum

Haragovics József 251 darabos vasúti lámpákból álló magángyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon a múlt század elején épült tornácos parasztházban. A különleges lámpák régi korok szépségét idézik, 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt és felforr rajta a teavíz is. Haragovics József közel 30 év alatt, regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait.

Cím: 9436 Fertőszéplak, Soproni út 13.
Telefon: (+36 20) 322 4734 

 

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Magyar és osztrák területen fekszik a Fertő–Hanság Nemzeti Park (Neusiedler See–Seewinkel). Az UNESCO világörökségi listájára 2001 decemberében került fel a Fertő-táj, amellyel elismerték a táj, az itt lévő települések, a kulturális és természeti értékek jelentőségét. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, ahol vízimadarak és költöző madarak számtalan fajtáját csodálhatjuk meg a madárleseken, madárvártákon. Egyedülálló élményt nyújt az itt élő szürkemarha és vízi bivaly csordák látványa. A nemzeti park egyes részei önállóan is látogathatóak, más részeken csak szakképzett vezetők segítségével barangolhatunk.

Cím: Sarród, Rév–Kócsagvár
Honlap: www.ferto-hansag.hu

 

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS
június 1 – szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt

TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN