Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A környék látnivalói

Fertőszéplaki tájházak

A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját mutatja be a Falumúzeum, amelyben az Öreg utca megmaradt öt házát és portáját tekinthetik meg a látogatók. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. A 19. század népi építészetét tükrözi a legendásan szép, öt egymás mellett álló ház, amely nem csak a hagyományos háztípust szemlélteti, hanem felidézi a valamikori utcakép hangulatát is. A műemléképületek helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek adnak otthont. A házak mögötti telkeken számos gazdasági épület, pajta, istálló áll.
 

Cím: 9435 Fertőszéplak, Nagy L. u. 33-37.
Telefon: +36 (99) 537-162     +36 30/3495297
Internet: http://www.porpaczy.hu/tajhazak.html


 

Nagycenk, Széchenyi-kastély, Széchenyi István Emlékmúzeum

A kastélyegyüttes fejlesztésével a Széchenyi István Emlékmúzeum 2020. október 5-én bezárt, a fejlesztés alatt a Széchényi-mauzóleum és a Hársfasor látogatható.


A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése” (GINOP-7.1.1-15-2016-00011) ünnepélyes alapkőletételét 2021. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján tartották meg Nagycenken.


Nagycenk nevezetessége  a Széchenyi–kastély, ahol a Széchenyi István  Emlékmúzeum várja az idelátogatókat. A kastélyon kívül méntelep, védett  park, és csodás, több mint 2 km hosszú hársfasor is található itt, melyet még a 18. században ültettek. E kisvároshoz köthető Széchenyi István – a legnagyobb magyar – és az egész Széchenyi család élete. A Széchenyi István Emlékmúzeum gyűjteménye a legnagyobb az országban, amely egy történelmi személynek állít emléket.

SZÉCHÉNYI-MAUZÓLEUM
9485 Nagycenk, Széchenyi tér, Temető
GPS-koordináták: É 47,60179 / K 16,69743
Internet: www.szechenyiorokseg.hu 


 

 

Nagycenk, Széchényi-mauzóleum

A kastélyegyüttes bővítésével 2020. október 5-én bezárt a Széchenyi István Emlékmúzeum. A bővítés során a Széchényi Mauzóleum és a Hársfasor látogatható.

1778-ban Széchényi Ferenc barokk kápolnát építtetett a család nyughelyéül, A kriptában nyugszik Széchenyi István és felesége, Seilern Cresscencia, a Nemzeti Múzeumot alapító és a Mauzóleumot építtető Széchényi Ferenc és felesége, valamint Széchenyi Pál, a Rákóczi-szabadságharc idején az udvarral egyezségre törekvő kalocsai érsek is.

 

SZÉCHÉNYI-MAUZÓLEUM

9485 Nagycenk, Széchenyi tér, Temető
GPS-koordináták: É 47,60179 / K 16,69743
Internet: www.szechenyiorokseg.hu


 

Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház

Hajdani kőfejtője egyedülálló geológiai, őslénytani és kultúrtörténeti értéket képvisel. A római kortól egészen 1948-ig fejtették itt az építkezésekhez használt lajtamészkövet, melyben jól tanulmányozhatók a mintegy 12 millió évvel ezelőtti Pannon-beltenger élőlényeinek megkövesedett maradványai. A bánya oszlopcsarnokos, rendkívül jó akusztikájú hatalmas terme nyaranta koncertek, színházi előadások helyszínéül szolgál. A község látnivalója még a 17-18. században barokk stílusban épült püspöki kastély. Szintén e település határában áll a Fertőmeggyes felé haladó kerékpárút mellett a római kori Mithras-szentély.

 

Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
Telefon: +36 20 249 0989
Internet: http://www.kofejto.hu


 

Hidegség

A település nevezetessége az Árpád-kori Szent András-templom, a melyet ugyan többször is átépítettek, ám román stílusú szentélye falán fennmaradtak a 13. században készült freskók. A faluban egy 18. századi fa harangláb is látható.

Internet: http://www.hidegseg.hu

 

 


 

Fertőszéplak, Vasúti lámpamúzeum

Haragovics József 251 darabos vasúti lámpákból álló magángyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon a múlt század elején épült tornácos parasztházban. A különleges lámpák régi korok szépségét idézik, 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt és felforr rajta a teavíz is. Haragovics József közel 30 év alatt, regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait.
 

 

Cím: 9436 Fertőszéplak, Soproni út 13.
Telefon: (+36 20) 322 4734 
Internet: http://www.vasutilampamuzeum.lks.hu/


 

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Magyar és osztrák területen fekszik a Fertő–Hanság Nemzeti Park (Neusiedler See–Seewinkel). Az UNESCO világörökségi listájára 2001 decemberében került fel a Fertő-táj, amellyel elismerték a táj, az itt lévő települések, a kulturális és természeti értékek jelentőségét. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, ahol vízimadarak és költöző madarak számtalan fajtáját csodálhatjuk meg a madárleseken, madárvártákon. Egyedülálló élményt nyújt az itt élő szürkemarha és vízi bivaly csordák látványa. A nemzeti park egyes részei önállóan is látogathatóak, más részeken csak szakképzett vezetők segítségével barangolhatunk.

Cím: Sarród, Rév–Kócsagvár
Internet: https://www.ferto-hansag.hu/

  

Peisonia Látogatóközpont

Érdemes a táj felfedezését a fertőszéplaki Peisonia Látogatóközpontban kezdeni, melynek nevét a Fertő tó latin megfelelője, a Lacus Peiso ihlette. A látogatók felkészülésének, beavatásának

 helyszíne a kiállítás, melyen keresztül megismerhetik és megérthetik a vidék egyedi, univerzális értékeit a felújított Széchényi-kastély emeletén kialakított új látogatóközpontban. A páratlan növény- és állatvilág, a történelem, a borkultúra, a nemzetiségek kultúrája, a főúri és paraszti építészet, a régészeti feltárások mind helyet kaptak a táj esszenciáját megmutató kiállításban, melyet végigjárva már bennfentesként indulhatnak tovább felfedező útjukra a világörökségi helyszínekre.

A látogatóközpont a “Fertő-táj ékkövei” projektnek köszönhetően valósult meg.

Cím: Széchényi kastély, 9436 Fertőszéplak, Széchényi Ferenc tér 1.
Internet: https://peisonia.hu/ 


Hegykő, élmény a Fertő partján

Aki egyszer ellátogat ide, biztosan visszatérő vendég lesz, mert Hegykő valóban élmény a Fertő partján!

Hegykői Termálfürdő

A hegykői termálfürdő a Fertő-táj védett természeti környezetében, fedett és nyitott medencékkel, kiváló minőségű gyógyvízével egész évben várja a gyógyulni, sportolni, vagy éppen csak pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeit.

Masina-ház - 1 Csepp pálinka látvány pálinkafőzde

Hegykő egyik különlegessége a 72 aranyéremmel jutalmazott 1 Csepp Pálinkaház. A 108 éves „Masinaház” a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található. Aki imádja a pálinkát kötelező egyszer ide ellátogatnia!

Csipkeház

A hegykői Csipkeház büszkesége egy egyedülálló díjnyertes csipkegyűjtemény, ahol beleshetünk a hímzés titkaiba is. A több mint 100 éves ház maga is különlegesség, ritkaságnak számító kemencéivel és tisztaszobáival a látogatók időutazást tehetnek.

Internet: https://hegyko.hu/


Balf

Balf az ország legnyugatibb csücskében található,ahol a szubalpin klima és a Balfi klima találkozik a Fertő tó nádas, mocsaras, védett élővilágával. Közigazgatásilag Sopronhoz tartozik, de részönkormányzata1998 óta működik.
 

Ivókút

2008 szeptemberében avatták fel a balfi ivókutat. A kerámia-eozin alkotást Takács Győző képzőművész-keramikus készítette a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában.

Gyógyfürdő

A Balfon található kénes forrásokat 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. Az 1975-ben telepített gyógyfürdőkórház elsősorban gyógyvizének köszönhetően alkalmas a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelésére és rehabilitációjára, de kedvezően használja ki a Fertő tó által módosított, Sopronra is jellemző klimatikus tényezőket. Napjainkban hatemeletes gyógyszálló és kórházépület áll a fürdő mellett.

Angolpark

A patakkal átszelt festői szépségű gyógypark a Rehabilitációs Gyógyintézetet öleli körbe. A széles sétáló utak mentén színes padok, finom szobrok fogadják a vendégeket. A parkban facsoportok, tisztások, pompás virágszőnyegek váltogatják egymást.

Internet: http://www.balfikirandulas.hu/ 


Bükfürdő

Pihenj, gyógyulj és éld meg Bükfürdőt!

Internet: https://www.visitbuk.hu/

 


Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép