Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterháza Meets Jazz

Jazzkívánságműsor különkiadás!
Alcím: Válogatás a Fonogram-díjas produkció legsikeresebb átirataiból

2019. október 5., szombat, 19.00
Marionettszínház

Előadók:
Sárik Péter Trió
Sárik Péter – zongora
Fonay Tibor – bőgő
Gálfi Attila – dob

A Sárik Péter Trió 2010-ben indította nagysikerű koncertsorozatát, a Jazzkívánságműsort, amiben közönségük kedvenc dalait, műveit dolgozták át a saját stílusukra. Így születtek sorra a Trió jazz feldolgozásai és a három Jazzkívánságműsor CD is, melyekből az első 2014-ban Fonogram-díjat kapott, mint “Az év jazz albuma”, a második pedig 2016-ban volt jelölt ugyanerre a díjra.
A mostani koncerten a Trió az elmúlt évek terméséből válogat, a legsikeresebb átiratokat játsszák, természetesen a tőlük megszokott közvetlen stílusban, szenvedélyes és dinamikus előadásmód mellett, a közönséget is bevonva az előadásba.

A zenekar várja az eszterházi közönség kívánságait is, bármilyen stílusú zeneművet kérhetnek, és a szerencsések meghallgathatják kedvenc dalaik jazz-feldolgozását a koncerten.
Leadási határidő: augusztus 30. (jazzkivansagmusor@eszterhaza.hu)


Stílusok és korszakok
Alcím: A barokktól a musicalig – zenetörténeti kalandozások jazz köntösben
2019. október 19., szombat, 19.00
Marionettszínház

Előadók:
Mahó Andrea – ének
Jazzical Trio
Káel Norbert – zongora
Oláh Péter – nagybőgő
Pecek Lakatos András – dob

„A műfajok, stílusok keverése és ötvözése mindig nagy feltűnést kelt a zenei életben … A határ a csillagos ég mind lehetőségek, mind gyakorlati megvalósítás terén. … vajon hol a határ? E kérdésben Káel Norbert szakértő.” „… triója mintha meghaladná a korábbiakat, oly módon tudja egyesíteni a két műfajt, hogy egy harmadik érték jön létre a rendkívül kifinomult játékával, érzékeny billentés kultúrájával, zsigeri jazz feelingjével.” Az alapító zongorista abudapesti Zeneakadémia elvégzése után, a legmagasabb ösztöndíjjal került a bostoni Berklee College-ba, majd a Juilliard School-ban tanult olyan kiváló mesterektől, mint Kenny Barron, Seymour Lipkin, vagy Wynton Marsalis. Ezen az estén a trióhoz az országosan ismert, eMeRTon- és Artisjus-díjas musicalénekesnő csatlakozik, hogy a közönség örömére a klasszikusok, Kodály és Bartók feldolgozásai mellett a musical-irodalom gyöngyszemei is új köntöst kaphassanak.


Love Is Here to Stay
Alcím: Válogatás G(eorge) Gershwin és C(ole) Porter életművéből
2019. november 2., szombat, 19.00
Marionettszínház

Előadók:
Karosi Júlia Quartet
Karosi Júlia – ének
Tálas Áron – zongora
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Varga Bendegúz – dob

RTQ vonósnégyes
Bujtor Balázs, Kovács Erika – hegedű
Hundt Boglárka – brácsa
Gál Béla – cselló

A hazai és nemzetközi díjakat, elismeréseket és ösztöndíjakat elnyerő Karosi Júlia nevét jól ismerik a jazzrajongók, hiszen évek óta meghatározó alakja a műfajnak. 2014-ben a rangos Jazzahead! fesztiválon, Brémában ő képviselte hazánkat. Együttesével elsősorban saját szerzeményeit játssza, s a dinamikus zene magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét. A 2014-ben, New Yorkban megjelent Hidden Roots (Rejtett gyökerek) lemez címe is az énekesnő zenei identitására utal, amelyben a jazz hagyományai mellett kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség. „Egyik legkedvesebb zeneszerzőm, George Gershwin dalai régóta meghatározóak számomra, hiszen rajtuk keresztül kezdtem jazz zenével foglalkozni. Gershwin világa hidat képez a klasszikus zene és a jazz között, s ebben a világban rendkívül otthonosan érzem magam. Cole Porter zenéjével szeretnénk folytatni…” - nyilatkozta az énekesnő, akinek mostani műsorában a legnépszerűbb dalok mellett helyet kapnak kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kompozíciók is.


Taladim
Alcím: Európa versei dalban
2019. november 16., szombat, 19.00
Marionettszínház

Előadók:
Pátkai Rozina Trió
Pátkai Rozina – ének
Ávéd János – szaxofonok
ifj. Tóth István – gitár

Közreműködnek:
Rohmann Ditta – cselló
Dés András – ütőhangszerek

Az olasz gyökerekkel rendelkező, rendkívül egyéni hanggal megáldott énekesnő, Pátkai Rozina a brazil dallamvilág, a bossa-nova mestereként vált ismertté. Magyar, litván, angol és román fesztiváldíjak után az elmúlt öt évben az amerikai Independent Music Awards négy különböző „legjobb“-díját hozta el. Számos alkalommal lepte meg közönségét: először elektronikus zenei kísérleteivel, később rajzaival, kollázsaival, fotóival keltett nagy feltűnést. A kísérletező attitűddel rendelkező kamaratriójában társai Ávéd János kortárs zeneszerző, jazz-szaxofonos és a Montreux-i Gitárverseny különdíját is elnyert Ifj. Tóth István gitárművész. Estünkön hozzájuk csatlakozik napjaink magyar komolyzenei életének egyik legismertebb előadója, a csellista Rohmann Ditta és a mostanra már nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert Dés András. „A versek régóta izgatnak zeneileg… Az új dalokban … minden természetesen eredeti nyelven. Nagyon izgalmasnak találom, ahogyan a versek magukban hordozzák a dallamot ... ilyen fantasztikus zenésztársakkal … szinte bárhogy, bármit játszhat, énekelhet az ember, mindent széppé és izgalmassá varázsolnak.


Jegyek kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon és az Esterházy-kastély recepcióján!

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS
június 1 – szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt

TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN