Schloss Esterházy

Grafikus változat

Múzeumpedagógia

Próbáljunk meg olyan történelmi tereket újjáéleszteni, ahol a mai korosztályok, a mi gyermekeink a múltat térben is átélhetik. Ne csak a bevásárlóközpontok tereinek élményét fogadják be, hanem a Parlamentét, a visegrádi palotáét, a sárospataki várét és a fertődi Esterházy-kastélyt is, hiszen az épített tér élménye, amely az épület arányain, szerkezetén, fényviszonyain keresztül hordozza az elmúlt korok szellemiségét, beépül a tudatba.

Globalizálódó, integrálódó világunkban különösen fontos, hogy a nagyobb és a helyi közösségek identitásukat a térélményeken keresztül is megleljék, megerősítsék. Hiszen ebből a matériából gyártanak majd túlélési stratégiákat. El kell érnünk, hogy minden történelmi korszakból legyen bizonyos mennyiségű átélhető épület, hogy a társadalom e módon is megtalálja identitásbeli egyensúlyát

"Ne úgy tekintsünk a várakra, mintha azok mindig is omladozó erődítmények lettek volna, ahol örökké a török ellen harcoltunk. Lássuk meg az előkelő lakóvárakat, várkastélyokat is, amelyekben magas színvonalú művészeti, tudományos és gazdasági élet folyt, s kiváló életminőségben éltek elődeink. Váraink nemcsak vesztes háborúk terei, hanem győztes történelmi korszakok színhelyei is. A társadalom azt várja, hogy örökségünket a lehető legjobb, legértékesebb állapotában adjuk vissza neki."

Múzeumpedagógia aktuális ajánlatok

Látogatói információk

TÉLI NYITVATARTÁS
október 1 –május 31.
hétfő: SZÜNNAP
kedd-vasárnap: 9.00-17.00 (pénztár: 8.45-15.55)

2019. december 23 és 2020. január 6. között a kastélymúzeum ZÁRVA tart. Nyitás 2020. január 7-én (kedden) 9 órakor.

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN