Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Múzeumshop

Az Esterházy-kastélyban található múzeumshop számos ajándéktárggyal várja a kastély látogatóit.

Berényi László: Esterházyak – Egy ezeréves család történetei

Berényi László könyve tanulmányok sorában végigmeséli az Esterházy család történetét annak kezdeteitől napjainkig, sokszor a család egészéről beszélve, ám mindenekelőtt egy-egy kiemelkedő Esterházy-életpályáját bemutatva, s egy-egy Esterházy-életmű mellett, azokon keresztül a családtörténet egészét illető számos kérdést is megválaszolva. A magyar történelemben kevés olyan családot találunk, mint az Esterházyak, amelynek sorsa, tagjainak élete, tevékenysége ilyen hosszú időszakot ölelne fel, és ennyire összefonódott volna a magyar, illetve az európai történelem és kultúrtörténet meghatározó eseményeivel. Az Esterházy család történetén túl, illetve azon keresztül és annak révén, az európai, illetve a világtörténelem, számos izgalmas, különleges és fordulatos eseménye is megvilágításra kerül – sokszor a Szerző személyes élményeinek szűrőjén át.
Berényi László könyve az Esterházy családnév, illetve a család eredetét, vagy éppen az Esterházyak politikáját taglaló, nagyobb ívű, s hosszabb történelmi korokat áttekintő, összefoglaló tanulmányok vagy a hercegi ág jeles egyéniségeinek bemutatása mellett külön-külön megrajzolja a fraknói grófi ág kiemelkedő tagjainak, s a család egy-egy jelentős nőalakjának a portréját is. Egy-egy Esterházy pályaképén keresztül pedig bepillantást nyerünk a magyar történelem egy-egy korszakába, politika-, művészet-, és kultúrtörténetébe is.
A tanulmányok egyszerre villantják fel a sorsokban a magánembert és a közembert, Magyarország és a magyarság történelmét, sorsát formáló politikusokat, a nagy történelmi eseményeket, az azokat formáló, vagy éppen az azok által elsodort Esterházyakat, a közéleti személyiségeket, s a művészetek és a kultúra nagylelkű mecénásait, akik a nevükkel és vagyonukkal járó felelősségük tudatában mindig, minden körülmények között teljesítették az ezekkel együtt járó kötelezettségeket.
A Szerző élvezetes stílusa mellett a kötet reprezentatív képanyaga is garantálja hogy a kötete egyszerre jelent majd fontos tudományos alapművet, s élvezetes olvasmányt az Esterházyakkal foglalkozó tudósoknak s a történelem, s a kultúrtörténet iránt érdeklődő nagyközönségnek egyaránt.  

A kötetet szerkesztette: Bardi Terézia Anna.
EOS-sorozat. Sorozatszerkesztő: Bardi Terézia Anna
Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, Fertőd, 2014
Két kötet, kartonált. Ára: 9000 HUF

HERITAGE

BARDI TERÉZIA – HAJDI MÁRTA – SISA BÉLA – SISA JÓZSEF

A kiadvány magyarországi kastélyok, illetve ifj. Madarassy Walter szobrászrestaurátor-művész és Sisa Béla építész-tervező munkásságának metszetét adva kívánja ráirányítani a figyelmet a magyarországi épített örökségre. A nemzeti örökségünk kastélyai között a barokktól a historizmus koráig olyan egykori nemesi otthonok kerülnek bemutatásra, mint a fertődi Esterházy-, vagy a péceli Ráday-kastély, a dégi Festetics-kastély, valamint a füzérradványi Károlyi-, és a nádasdladányi Nádasdy-kastély. Madarassy Walter munkáját többek között a megújult budapesti milleneumi emlékműnél vagy a kalocsai érsekség könyvtárában csodálhatjuk meg. Sisa Béla a népi építészet felújításának szentelte életét. Fatornyok, szélmalmok és régi házak köszönhetik neki megújulásukat országszerte. A füzet angol és német nyelven, gyönyörű fotókkal csábít a helyszínek felfedezésére.

70 oldal, 130 szövegközi képpel, 34,5 x 16,4 cm, fűzött
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2006-ban
ISBN 978-963-87099-3-6

 

MAGYAR VERSÁLIA

VADÁSZI ERZSÉBET

2007 májusában jelent meg Vadászi Erzsébetnek a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély interieurjeit, az Esterházy-család bútorait bemutató pompás Magyar Versália című tanulmánykötete.
A kötet gazdag illusztrációs anyaga, a megjelentetett 334 gyönyörű kép, valamint a szerző által négy évtizeden át írt szövegek és egybegyűjtött források felidézik, s újra megelevenítik az Esterházyak életének színpompás világát. Vadászi Erzsébet munkásságának középpontjában az Esterházy-kastély egykori gazdag berendezésének, az ott folyó életnek a rekonstruálása állt, ezt reprezentálja díszes kötetében, mellyel betekintést nyerhetünk egy letűnt kor kultúrájába.

224 oldal, 205 szöveg közti képpel, 129 katalógusképpel, 16,5 x 23,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Megjelent 2007-ben
A kötet az EOS sorozat első tagja
ISBN 978-963-87099-5-0
ISSN 1788-8611
Ár: 4.000,- Ft

 

AZ ÖRÖMÖK KERTJE – KÍNAIAK, MONGOLOK ÉS MANDZSUK ESZTERHÁZÁN

FAJCSÁK GYÖRGYI

A keleti művészet, a kínai porcelán és a kínai lakkművészet világa, a 18. századi chinoiserie jellegzetes formaelemei elevenednek meg Fajcsák Györgyi sinológus 2007-ben megjelent könyvében. Az Esterházy-kastély hercegi lakk-kabinetjét bemutató kötete gazdag hazai és külföldi illusztrációkkal tárja elénk a lakktáblák történetét, díszítményeit, és annak ma rekonstruálható eredeti felépítését.
A gyönyörű kiállítású könyv pompás illusztrációi között Magyarországon még soha nem publikált műtárgyakban is gyönyörködhetnek az olvasók.

152 oldal, 102 színes és fekete fehér képpel, metszetekkel, 13 cm x 23,5 cm, keménykötés
Megjelent 2007-ben
Felelős kiadó: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
A kötet az ÁRKÁDIA KÖNYVEK sorozat első tagja
ISBN 978-963-87099-7-4
ISSN 1788-991X
Ár: 3000,- Ft

 

MÁRIA TERÉZIA ESZTERHÁZÁN

VARGA KÁLMÁN

Magyarország 18. századi története, a korabeli főnemesség életmódja és az eszterházai kastély múltja iránt érdeklődők számára ígérkezik érdekes olvasmánynak Varga Kálmán könyve. A mű elején áttekintő tanulmány olvasható a 18. századi Magyarországon tett királynői látogatások politikai és művelődéstörténeti jelentősségéről, majd Mária Terézia 1773 szeptemberi, Európa-szerte híressé vált háromnapos látogatását mutatja be a szerző egykori leírások alapján. Ízelítőül talán elég megemlíteni a barokk ünnep zeneszerzőjét, Joseph Haydn-t, és a látványosságoknak otthont adó barokk kastélyt és pompás kertjét.

96 oldal, 15 szövegközti képpel, 23,5 x 16,5 cm, kartonált
Felelős kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága
Megjelent 2001-ben
ISBN 963 00 6197

 

ESZTERHÁZAI TÜNDÉRMESÉK

VAJDAI ÁGNES VIKTÓRIA

Ebben a bájos, gyerekeknek írott mesekönyvben az Esterházy-család híres zenekarának vezetője, Joseph Haydn a főszereplő. A könyv az 5-8 éves korosztályt célozza meg, megelevenítve az Esterházy-kastélyt, ami a mesében szereplő tündérek, angyalok által még közelebb kerül a kicsikhez. A rajzok szinte megelevenednek a kinyitható ajtók, ablakok hatására, így vezetve az ifjú olvasóközönséget egy csodálatos világba, ahol az ármány és irigység mellett a jóság, a szeretet és a hit is jelen van.  

 

 

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS
június 1 – szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt

TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN