Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Csúcsteljesítmények és csodás apróságok, kuriózumok és mindennapok Eszterháza fénykorából

„A’ Musikussai ez Herczegi-Háznak
Mind ki-válogatott Emberekből állnak,
Áriát, Concertet magoktól találnak,
Szép ékes Operát midőn köll, tsinálnak.”
(Dallos Márton: Eszterházi várnak [...] leírása [1781] – részlet)

Az 1700-as évek második felében Eszterháza legfényesebb csillagává természetesen Joseph Haydn, az általa vezetett hercegi zenekar és operatársulat vált, de Esterházy Miklós herceg rezidenciájának minden rezdülését, annak mindennapjait maga az „Alkotó” igénye, ízlése és nagyvonalúsága határozta meg.

A mai világban el sem tudjuk képzelni, hogy az akkori „világ végén” olyan kulturális és szórakoztató „ipar” működött, amely ma bármely európai főváros díszére válna. Eszterházán a több napos vendégeskedések és esküvői mulatságok, a folyamatos bálok és táncmulatságok mellett mindennaposak voltak az színházi előadások. Minden műfaj képviseltette magát: a prózai színház, a víg- és tragikus opera, a bábopera, a pantomim és a balett. Ezeket a nyilvános és zártkörű „Academia musica”-k, mai szóval koncertek váltották elsősorban a közösségi térként funkcionáló két operaházban, de kamarazene és más kivételes alkalmak esetén a kastély belső tereiben is. A kor legjobbjai – előadóművészek, színházi szakemberek, zeneszerzők – fordultak meg a kastély falai között. A kastély és annak eseményei a korszak legkifinomultabb tárgyi, művészeti és előadóművészeti ízlését tükrözték vissza nap, mint nap. Mindezek mozgatója és szellemi atyja pedig nem volt más, mint Esterházy I. Miklós herceg, a „Pompakedvelő”, Eszterháza megálmodója, építtetője és kiteljesítője, aki egy villanásra Európa egyik kulturális központjává emelte Fertő-parti rezidenciáját.

Sorozatot indítunk, melyben közkinccsé teszünk sok olyan – sokszor csak a különböző művészeti és tudományos szakterületek kutatói által ismert – kimagasló teljesítményt, nem ismert információt és kuriózumot, amelynek Eszterházán szemtanúja és részese volt a 18. századi utazó. Mindezek mellet természetesen nem feledkezhetünk meg a mindennapok tárgyairól, apró érdekességeiről, csodáiról és viselt dolgairól sem.

Tartsanak velünk az elkövetkező hetekben, hónapokban!
Időutazásra fel!

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép