Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Joseph Haydn Eszterházán

Joseph Haydn és Eszterháza két elválaszthatatlan név az európai zene történetében. A nagy osztrák zeneszerzõ aktív korszakának mintegy a felében, 1766-tól 1790-ig itt lakott, és az év legnagyobb részét itt is töltötte.

Amit ma számunkra a klasszikus stílus - mindenekelõtt a szimfónia és a vonósnégyes - jelent, az döntõ részben itt, a világ zajától távol, Haydn keze alatt kovácsolódott ki. Mindez Eszterházát egy történelmi pillanatra az európai magas-kultúra egyik centrumává tette. Magyarországnak ez a pontja néhány évtizedig - mint Párizs, Velence vagy Bécs annyi évszázadon át - olyan központ volt, ahonnan a zene fejlõdését több emberöltõn át döntõen befolyásoló, sõt forradalmasító impulzusok sugároztak ki Európa minden tájára.

Vonósnégyes-œuvre-jének több mint a felét, továbbá ötvenvalahány szimfóniáját - egészen az Oxfordi szimfóniáig - itt, a ma is álló Muzsika-házban komponálta Haydn, s ezek a mûvek, köztük a méltán népszerû Búcsú-szimfónia, az itteni kastély pompás zenetermében hangzottak fel elõször. Hogy Pompakedvelõ Esterházy Miklós, akinek a szolgálatában a zeneszerzõ itteni évtizedeit - aktív pályájának mintegy a felét - eltöltötte, mennyire kedvezõ környezetet teremtett Haydn alkotómunkája számára a maga hozzáértésével, hozzáértõ érdeklõdésével és bõkezûségével, arról maga a komponista tesz tanúságot egyik levelében: "a Herceg úr Õfõméltósága szolgálatában (…) kívánok élni és meghalni".

A zseniális alkotóművész és a főúri udvar közötti kapcsolat egyedülálló a zenetörténetben. Voltak ugyan jelentős zeneszerzők, kiknek az életműve szorosan összefonódott egy várossal, esetleg egyetlen épülettel (ilyen például Bach esetében a lipcsei Tamás-templom), de nincs még egy Haydnhoz fogható jelentőségű zeneszerző, aki ilyen hosszan élt és alkotott volna egyetlen kastélyban.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép