Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Hercegnéi lakosztály

Az 1900-as évek elején herceg Esterházy Miklós (1869–1920) és felesége, Cziráky Margit (1874–1910) keltették ismét életre a kastélyt. A hercegnő tiszteletére rendezték be ezt a lakrészt.

Hercegnéi kisebédlő

Akárcsak a hercegi zeneszalont, a kisebédlőt is kétszárnyú ajtó köti össze a Sala Terrenával.

Falait 18. századi, restaurált chinoiserie secco díszíti, berendezése viszont a 19–20. század fordulójának hercegnéi környezetét idézi.

A terített asztalon Esterházy mintájú herendi étkészlet és váza látható, Esterházy- és Cziráky-címeres ezüst evőeszközökkel. Az asztal közepén ötlyukú, fehér bécsi „Alt-Wien” porcelán tulipánváza áll.

A tulipán Törökországból került Nyugat-Európába, s mikor még szinte ismeretlen volt, drágasága miatt szálanként helyezték el a virágokat a vázákba. 

Szalon

A terem hangulatát a kastély múlt század eleji berendezéséből származó neorokokó ülőgarnitúra határozza meg.

A mahagóni borítású, 8 kihúzható lapocskával rendelkező, rézveretekkel díszített ovális játékasztal körül a 18–19. század fordulóján készült dió- és bükk berakású, gotizáló rácsbetétű székek állnak. A készletek Herenden készültek Esterházy mintával. A dekor alapszíne téglavörös, melyből a festőecset szárával kaparják ki a sásszerű, virágos mintát.

A fehérben pompázó kis virágok, kínai írásjelek és mocsári zsurlók finom ornamentikát képeznek. A herendi szerviz felett az olajfestmény Pál herceget, Cziráky Margit grófnő apósát, az ablakok közötti portré az ifjú Esterházyt ábrázolja. A sarokban empire női íróasztalka látható.

Hálószoba

A hálószoba enteriőrje IV. Miklós herceg feleségének, Cziráky Margitnak időszakát, a 19–20. század fordulóját rekonstruálja. A hercegnéi baldachinos ágy egykorú fényképek alapján újrafaragott bútor, korabeli azonban a Franciaországból származó, Beauvais-huzatú paraván (1881). Az ajtó mellett intarziás gyógyszeres szekrényke látható. Az ablakok közt 200 éves muránói üvegtükör függ, melybe ha valaki belenéz, a legenda szerint megszépül. A szobában több apró egykorú és eredeti tárgy idézi az 1910-ben fiatalon, alig 36 évesen elhunyt Margit hercegnét.

 

Látogatói információk

NYÁRI NYITVA TARTÁS
2017. május 1 - 2017. október 1.
MINDEN NAP 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 9:45-16:45)

 

Kedves Vendégeink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. Az érvényben lévő jegyárak és látogatói útvonalak 2017. június 25-től a
L
átogatói menüpont alatt érhetőek el!