Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Fertőd

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő település. Műemlékein, egyéb nevezetességein kívül a térség gazdasági és kulturális központja. Mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévő - 1234. Villa Ferteud, 1265. Villa Ferteu - Iván, Sajtoskál, Nemesládony között lokalizálható település után.

A település középpontjában a patkó alakú, lenyűgözően szép barokk stílusú kastély található, amely a város idegenforgalmának fő forrása, meghatározó jelentőségű látnivalója. 

Joseph Haydn csaknem két évtizedet töltött a "pompakedvelő", művészeteket is támogató Esterházy Miklós szolgálatában az eszterházi Muzsikaház lakójaként, ahol emlékét emlékszoba őrzi.

Nagy vonzerőt jelent a Fertő-Hansági Nemzeti Park értékes és ritka növény- és állatvilága. Ausztriával a Fertőd-Pamhagen (Pomogy) határátkelő és kerékpárút köti össze.

Az 1995 óta városi rangú településen két római katolikus templom - a neogót stílusú Szent András (Süttör) és az 1986-ban épült Szent Kereszt Felmagasztalása (Eszterháza) - található, amelyet a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Udvardi Erzsébet oltár és stációképei díszítenek. A közelmúltban restaurált kastélykápolna Europa Nostra-díjat kapott.

 

Muzsikaház

A 18. században ez az emeletes épület volt a hercegi zenészek, közöttük Joseph Haydn otthona, aki itt komponálta remekműveit. Az egykori Muzsikaházban jelenleg polgármesteri hivatal, könyvtár és a helyi zeneiskola működik, de kultúrtörténeti jelentőségű hanganyaga, kottagyűjteménye is megtekinthető a Joseph Haydn emlékszobában. Itt található még az állandó jellegű helytörténeti kiállítás is.

Cím: Fertőd, Madách sétány 1.
Csoportok bejelentése: (36) 99/537–013, (36) 99/370–209
A nyitva tartásról információk: www.fertod.hu
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép