Schloss Esterházy

Grafikus változat

Cziráky Margit Rózsakert

Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakítatta ki a rózsakertet. A kertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, csak a pavilon maradt meg „hírmondónak”.

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben. Ma közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók. A rendkívüli látvány- és illatélménnyel minden látogatót elkápráztató rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A rózsakert legkedveltebb rózsa fajtái 2020 május közepére nagymértékben bevirágoztak. Több 100 méter hosszúságban látható a lugasok mentén a Mami fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai. A Futótűz fajta piros, a Crimson Glori mély bordó és a Rozália fajta narancsszínű virágai káprázatosan szépek.

A Rozália a 2020-as év rózsája.

A rózsakertet belengő intenzívebb illathatás az idén telepített, nemesített, folyamatosan virágzó rózsáknak köszönhető.

Az Eszterháza Kulturális-, kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. fontosnak tartotta, hogy a nyitásra a kastélyparkok útjaival, sétaútjaival együtt megújuljanak a rózsakerti sétányok is, az új útfelületek még inkább kiemelik a virágzó rózsák szépségét.

Pompás rózsák nyílnak Esterházy-kastély kertjében https://www.youtube.com/watch?v=SYFkZfXZ0E4&feature=emb_title

Virtuális körpanorámás séta a még nagyon tavaszi rózsakertben I. és tavaszi rószakertben II.

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS

június 20 - szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek