Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

2012-BEN TÖRTÉNT

Ünnepi év volt a 2012-es esztendő a fertődi Esterházy-kastélyban: éppen 250 éve volt annak, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg megkezdte az európai uralkodói udvarokhoz mérhető és a művészeteknek otthont adó rezidenciájának építését. A jubileum alkalmából egész évben színes és különleges programok várták a látogatókat Magyarország legszebb – európai uniós forrásból megújuló – barokk kastélyában.


A felújított Gránátosházak megnyitója
Április 7., szombat

A meglehetősen leromlott barokk épületek az uniós projekt keretében újultak meg és visszakapták eredeti, 18. századi szépségüket. Hercegi őrség nem lévén, ma már a kastélyba látogatók kényelmét hivatottak szolgálni, ezért mindkettőben a turizmust ellátó funkciók kaptak helyet. A nyugati épületben színvonalas, kerthelyiséges étterem, míg a keletiben pizzéria és kávézó várja a betérőket. Ez utóbbi ház különlegessége még a helyi termékbolt, amely a Fertő–Hanság sajátos táji termékeit vonultatja fel. Ugyanitt kapott helyet az az információs pont is, ahol a szállásfoglalástól a különböző regionális rendezvényekre szóló jegyekig minden elérhető a turisták számára.

Húsvét a kastélyban
Április 8., vasárnap
Az Esterházy-kastély életében immár évtizedes hagyománya van a családi programoknak és annak, hogy az Esterházy-örökséget a gyermekek élményszerűen ismerjék meg. A húsvétvasárnap Eszterházán a gyerekeké. A mára már hagyományosnak mondható eseményen kicsik és szüleik egyaránt kedvüket lelhetik a tojások keresésében és a kastélyt körülölelő parkban növényritkaságok között fürkészhetik a tojásokat. Az itt összegyűjtött kincsekkel aztán boldogan indulhatnak a kastély pálmaházába. Gipszfestés, tojásdíszítés, nyuszikészítés és más kézműves foglalkozások segítségével szebbnél szebb ajándékok készülnek. 

III. Regionális Furulyaverseny
Április 25., szerda
A fertődi Joseph Haydn Zeneiskola szervezésében, a fertődi Esterházy-kastély Pálmaházában rendezték meg immár harmadik alkalommal a regionális furulyaversenyt.

Befejeződött a felújítás első üteme
Május 9.

A május 9-i átadóünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély európai uniós támogatással zajló rekonstrukciója első ütemének munkálatai. A 2009 szeptemberében megkezdődött, mintegy 1,5 milliárd forintos költségvetésű fejlesztésnek köszönhetően Eszterháza mára részben visszanyerte eredeti szépségét, építészeti és művészeti örökségével, barokk díszudvarával és parkjával ismét a magyar kultúra egyik ékkövévé vált.

Ők is voltak gyerekek
Arisztokrata gyermekportrék a 17–19. századból
Május 9. – szeptember 30.

Az elmúlt években a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága felkutatta a 17–19. században készült magyar főúri gyermekábrázolásokat, és 2012-ben az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány anyagi támogatásával kiállításon mutatta be – az eredeti képekhez megszólalásig hasonlító digitális másolatokban – a legszebbeket. A portrék zöme hazai múzeumokban található, de vannak közöttük magántulajdonban lévők és külföldi gyűjteményekből származók is. Az Esterházyakon kívül a Barkóczy, Cziráky, Csáky, Erdődy, Festetics, Károlyi és Nádasdy családok gyermekei voltak a „főszereplők”, de megjelent közöttük II. Rákóczi Ferenc is egy 8 éves korában festett portréval. A csaknem 40 portréból álló kiállítást május 9-én 14 órakor az Esterházy hercegi család jelenlegi feje, Esterházy Antal nyitotta meg.

Kishercegi bál
Május 12., szombat
A május talán legkedvesebb családi eseménye a kishercegi bál, amelyen a fertődi óvodások vesznek részt.

A kishercegek és kishercegnők jelmezben érkeznek a kastélyba, majd a főlépcsőn tipegnek föl a díszterembe, ahol bábszínház, zene, tánc és sok-sok játék várja őket.

A bál házigazdája Esterházy Antal herceg.  

„Örökségünk”
Május 18., péntek

Interaktív műveltségi vetélkedő és gyermekrajz-kiállítás a Bagatell Alapítvány szervezésében, a kastély Pálmaházában.

Világörökség Nap
Május 19, szombat

A Fertő-táj Világörökség Egyesület minden évben megrendezi a világörökség napját, abból az alkalomból, hogy 2003. májusában Eszterházán adták át az UNESCO képviselői hivatalosan a világörökségi címet a tájnak. A programok hagyományosan felölelik a tíz tó parti települést és megannyi élményt kínálnak felnőttnek, gyereknek, kerékpárosnak és autóval érkezőknek.

Tanévzáró koncert
Június 8.

A fertődi Joseph Haydn Zeneiskola június 8-án tartotta meg hagyományos tanévzáró hangversenyét az Esterházy-kastély Pálmaházában.

Cziráky Margit-díj – díjátadó ünnepély
Június 8., péntek

A Bagatell Alapítvány minden évben megemlékezik Cziráky Margitról. A „kapitányasszony” nevét viselő életműdíjat ünnepélyes keretek között, Margit-napon adják át Fertődön az Esterházy-kastélyban. Olyan személyek kaphatják meg az elismerést, akik munkásságukkal Fertőd hírnevét gyarapították, a város érdekeit képviselték, pozitív megítélését elősegítették. 2010-ben herceg Esterházy Antal, Cziráky Margit unokája, 2011-ben Fülöp Géza Fertőd Város volt polgármestere kapta az életműdíjat, 2012-ben pedig Szabó József kanonok-plébános úr vette át a kitüntetést.

A Fontegara Blockflöte együttes koncertje
Június 15., péntek
Az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány által támogatott ifjú muzsikusok adtak emlékezetes koncertet a Kastélykápolnában.

Múzeumok éjszakája – Raffaello Santi: Esterházy Madonna című művének kiállítása
Június 16., szombat
Alighanem az idei Múzeumok Éjszakájának egyik legizgalmasabb eseménye volt Raffaello Santi Esterházy Madonnájának kiállítása a fertődi Esterházy-kastélyban. A Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincsét június 16-án délután szállították Fertődre, majd az erre a célra kialakított egyedi installációra helyezve 20 órakor Zumbok Ferenc kormánybiztos nyitotta meg a különleges kiállítást. A kastély dísztermében bemutatott remekművet egy felvezető kiállítás kísérte, fontos információkat adva Raffaello művészetéről és az Esterházy-gyűjteményről. A művet több mint kétezren tekintették meg egyetlen éjszaka alatt. A Múzeumok Éjszakáján készült fotógalériánk ide kattintva megtekinthető.

Régi Zenei Napok
Június 16–23.

Nem kevesebb, mint 27 év után új helyszínen, Magyarország legszebb megújuló barokk kastélyában, a fertődi Esterházy-kastélyban 2012. június 16. és 23. között rendezte meg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az ország legrégebbi múltra visszatekintő régi zenei fesztiválját és mesterkurzus-sorozatát, a Régi Zenei Napokat. A rendezvényhez hagyományosan kapcsolódó mesterkurzusok 2012-ben évben az ének, a hegedű, a csembaló, a kamarazene és a historikus táncok voltak. A 2012. évi Régi Zenei Napokon készült fényképeink ide kattintva tekinthetők meg.

Diák régésztábár
Június 25–29.

Az előző évihez hasonlóan izgalmas leletek feltárásával zárult a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának diákrégésztábora, melyet a fertődi Esterházy-kastélyban rendeztek meg június 25–29. között. Az immár hagyományosnak mondható tábort évről a történelem iránt érdeklődő 12–14 éves helyi diákoknak szervezik, s a célja az, hogy a kastély környezetében elásott vagy a feltöltésekbe került emlékanyagokat is feltárják. A most feltárt leletek legszebb darabjaival kiegészítették a 2011. évi táborban felszínre hozott anyagból rendezett kis kiállítást, amely jelenleg is látható az Esterházy-kastélyban.

XVIII. Haydn fesztivál – a Budapesti Vonósok hangversenysorozata
Június 29. – július 8.

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy minden évben a nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében. A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat – négy koncert négy egymást követő napon – Haydn Fesztivál címmel megvalósult. A Budapesti Vonósok 1995-ös nagysikerű hangversenysorozata indította el azt a folyamatot, mely mára azt eredményezte, hogy a kastély ismét gazdag és sokszínű zenei programok vonzó helyszíne. A Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát, és 2012 nyarán már XVIII. alkalommal rendezték meg Fertődön – ezúttal Haydn és a franciák címmel.

Eszterháza Szimfóniái
Július 13-15.

Az Esterházy-kastély teljes felújításának befejeztével folytatódott az Orfeo Zenekar Haydn-szimfónia sorozata, melynek részeként 2012 nyarán, egyetlen hétvége alatt kilenc Haydn-szimfónia hangzott el az Orfeo Zenekar előadásában, Vashegyi György vezényletével az Apollón és a hozzányitható Haydn teremben. A 2012. évi sorozat külön érdekessége volt, hogy kis apparátusú műveket választottak, amelyek nagyon hitelesen mutatták meg, milyen lehetett Haydn idejében a hangzás. Vagyis éppen annyi zenésszel játszottak, ahány muzsikus a mester rendelkezésére állt 1762 táján Eszterházán.

Fertő-tó kör
Egyéni és váltófutó verseny, egynapos és kétnapos kerékpár- és gyalogtúra a kastélyparkban

Július 14–15.

Évente tartja „Fertő-tó kör” elnevezésű bicikli- és gyalogtúráját a Zöldgömb Sport Egyesület. A túra hagyományosan a kastély parkjából indul reggel 9 órakor, majd a vállalkozó kedvű résztvevők elindulnak, hogy körbekerekezzék a Fertő-tó látnivalókban gazdag vidékét. Aki inkább a gyaloglás mellett dönt, az bejárathatja a kastély parkját egy nem túl fárasztó gyalogtúra keretében. 

Szoboravató a kastélyban
Szeptember 12.

Venezuela nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok mellszobrát adományozza Fertőd városának szeptember 12-én Adriana Gottberg Gil, a dél-amerikai ország magyarországi nagykövetségének ügyvivője. Miranda tábornok mellszobrának avatóünnepsége a kastély Télikertjében zajlott, ahol beszédet mondott Adriana Gottberg Gil és Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere. A rendezvény alatt rövid műsort adtak a fertődi óvodások, iskolások és zenészdiákok. A mellszobrot a leleplezését követően végleges helyére, a Muzsikaházba szállították.

Aranyidők Eszterházán
Szeptember 29.

Aranyidők Eszterházán címmel tartott egész napos családi programmal egybekötött projektindító rendezvényt a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szeptember 29-én, szombaton a fertődi Esterházy-kastélyban. A rendezvény apropóját az adta, hogy európai uniós támogatással öt műemléki helyszínen 37 oktatási intézmény mintegy 6300 diákja vehet részt az elkövetkező hónapokban múzeumi foglalkozásokon.

A Zene Világnapja – ünnepi hangverseny
Október 1.

A Zene Világnapja alkalmából tartott ünnepi hangversenyt a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola és az Esterházy Pál Alapítvány az Esterházy-kastélyban október 1-jén este. A koncertet megelőzően Cs. Varga István irodalomtörténész mutatta be az „A zenében a világ titka él” – 35 éves a fertődi zeneiskola című jubileumi kötetet a vendégeknek. Elindult a felújítás harmadik üteme
Október 24.
Több mint egymilliárd forintos, európai uniós és állami támogatással tovább folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A III. ütem támogatási szerződését október 24-én írták alá Fertődön. A beruházás harmadik ütemében a többi között a kiskastély épület rekonstrukcióját, a Mária Terézia kiállítási szárny és egy barokk színházkiállítás kialakítását végzik el a szakemberek.  

Elindult a felújítás harmadik üteme
Október 24.

Több mint egymilliárd forintos, európai uniós és állami támogatással tovább folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A III. ütem támogatási szerződését október 24-én írták alá Fertődön. A beruházás harmadik ütemében a többi között a kiskastély épület rekonstrukcióját, a Mária Terézia kiállítási szárny és egy barokk színházkiállítás kialakítását végzik el a szakemberek.

Miklós-nap
December 8.

Szeretettel várta a gyermekeket és szülőket a fertődi Esterházy-kastély 2012-ben is Mikuláskor. A hagyományos Miklós-napi családi délutánon – december 8-án, szombaton – a kis vendégek együtt élvezhették a Habakuk Bábszínház műsorát, majd a kastélyparkban közösen várták a hintón érkező Mikulást. Puttonyából a kis ajándékok is előkerültek és a gyermekek saját maguk is elkészíthették személyre szóló ajándékaikat.

Önarc-kép könyvbemutató és karácsonyi koncert
December 22.

Önarc-kép – ezzel a címmel jelent meg herceg Esterházy Antal önéletrajzi könyve. A kötet bemutatóját 2012. december 22-én, szombaton tartották a fertődi Esterházy-kastély Dísztermében. A könyvbemutatót követően, szombaton este tartották meg a hagyományos karácsonyi koncetet a kastélyban. A hangversenyen fellépett a Szent András kamarakórus.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép